5 sfaturi de care să ții cont dacă vrei să-ți iei un credit

5 sfaturi de care să ții cont dacă vrei să-ți iei un credit
5 sfaturi de care să ții cont dacă vrei să-ți iei un credit
Publicat: 30/03/2020, 21:30
Actualizat: 30/03/2020, 21:30

Persoanele care doresc să solicite un credit pentru prima dată vor avea numeroase întrebări. Răspunsurile se găsesc, de cele mai multe ori, pe site-urile instituțiilor financiare, însă uneori, limbajul economic îi poate descuraja pe potențialii clienți în a se documenta.

De aceea, am pregătit un scurt ghid, care cuprinde 5 seturi de informații esențiale pe care trebuie să le știe orice persoană care dorește să ia un credit, indiferent de tipul acestuia: nevoi personale, auto, leasing, imobiliar etc. Vei afla și ce ai de făcut în cazul în care te răzgândești sau dacă pur și simplu vei avea probleme cu plata creditului.

1. Nu te împrumuta mai mult decât ai nevoie

Grecia ajunsese în prag de colaps financiar în 2015, iar multe voci au spus că acest lucru s-a datorat într-o oarecare măsură și ofițerilor de credite, care îi invitau pe clienți să ia creditele maxime pentru care se încadrau. Gândindu-se că nu le strică să aibă ceva în plus, în caz de nevoie, mulți antreprenori au picat în această capcană întinsă de către cei care doreau să le vândă credite cât mai mari pentru a-și spori comisioanele. Economiștii le recomandă tuturor persoanelor care vor să ia credite să nu împrumute niciodată suma maximă.

2. Alege ratele descrescătoare dacă vrei să plătești mai puțin

Ratele egale sunt destul de populare, însă nu reprezintă varianta cea mai avantajoasă pentru client. Simplitatea acestei variante nu te poate proteja de creșterile neașteptate de dobândă. În plus, varianta creditului cu rate egale este mai costisitoare din punctul de vedere al dobânzilor și al comisioanelor. Cum vine asta? Practic, dacă plătești mai mult la început, soldul datorat se micșorează mai repede. Dacă vrei să te asigură că obții o ofertă avantajoasă, poți consulta în mod gratuit comparatorul internațional de credite Finbino.

3. Poți rambursa anticipat creditul, integral sau parțial

Specialiștii ne recomandă să achităm creditul în avans dacă avem această posibilitate. În primul rând, făcând acest lucru vei putea să optezi pentru diminuarea perioadei de creditare sau pentru micșorarea ratei lunare. Pe lângă asta, în funcție de tipul de dobândă stipulat în contract, vei putea să faci aceste rambursări oricând, dacă nu ai restanțe, cu comision foarte mic sau chiar fără nici o taxă.

4. Ai 14 zile pentru a renunța la credit

Nu trebuie să dai explicații dacă hotărăști să renunți la credit în termenul stabilit de lege, fie că este vorba despre un credit bancar sau unul de la o instituție financiară nebancară. Primul pas este să notifici entitatea de la care ai luat creditul, iar apoi, va trebui să returnezi fondurile și dacă este cazul, dobânda aferentă. Pot exista anumite costuri suplimentare, însă ce trebuie să știi este că poți face pasul înapoi în primele 14 zile calendaristice. Chiar dacă în acest moment ți se pare ciudat, această regulă nu a fost introdusă fără motiv, întrucât băncile se confruntă nu de puține ori cu astfel de cereri.

5. Nu te face că plouă dacă te afli în imposibilitate de plată

Băncile nu prea obișnuiesc să negocieze cu clienții în primă fază, deși există câteva argumente care pot influența acest aspect, cum ar fi poziția socială, profilul de risc, structura garanțiilor, nivelul veniturilor, istoricul plăților și suma ridicată ce urmează a fi împrumutată, printre altele. Cu toate acestea, clienții care au probleme la plata ratelor trebuie să discute cât mai rapid cu băncile. Pierderea prezumției de bună-credință nu este singurul minus în cazul celor care aleg să ignore acest sfat, întrucât întârzierile prelungite se raportează la Biroul de Credit. În cazul în care nu reușiți să obțineți modificarea scadenței sau acest lucru nu vă este de ajutor și nici reducerea dobânzii, tot ce vă rămâne de făcut este să vă adresați unei alte instituții financiare. În anumite cazuri, problema se poate rezolva dacă se optează pentru soluția de credite nebancare pentru restanțieri.

Deși înțelegem situațiile în care nevoia de a obține un împrumută este urgentă, te sfătuim să te documentezi și să nu te grăbești atunci când iei un credit. Un contract de credit cuprinde câteva pagini și te sfătuim să-l citești acasă, în liniște, înainte de a-l semna. Nu este o idee rea nici să-i ceri o părere unui cunoscător. Este important să nu uiți că tu ești clientul și nu invers.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale