Ministerul Sănătății vrea bani în plus pentru carantină. „Tariful pentru colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor periculoase este insuficient”

Ministerul Sănătății vrea bani în plus pentru carantină. „Tariful pentru colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor periculoase este insuficient”
Numărul persoanelor aflate în centrele din România, în scădere (FOTO - Arhivă: EDUARD VINATORU/MEDIAFAX FOTO)
Publicat: 01/04/2020, 15:41
Actualizat: 01/04/2020, 16:04

Ministerul Sănătății dorește, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică, suplimentarea sumelor alocate pentru decontarea serviciilor de colectare, transport și eliminare a deșeurilor periculoase. Vechile norme de aplicare au dat naștere unor interpretări neunitare la nivel național, iar costurile acestor servicii variază în funcție de zonă, argumentează conducerea MS.

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de guvern privind modificarea Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii aprobat prin HG 201/2020.

Conform proiectului, la suma stabilită prin Normele de aplicare anterioare, de 50 de lei pe zi, se adaugă o sumă ce poate fi decontată, pe baza documentelor justificative, de cel mult 30 lei/zi/persoană.

Conform notei de fundamentare a proiectului pus miercuri în transparență decizională, pe anul 2020 sumele necesare decontării cheltuielilor pentru carantina persoanelor care intră pe teritoriul României din zonele afectate sau a persoanelor care au avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil sunt previzionate în cuantum total de 42 de milioane de lei.

„Este imperios necesar să fie modificată structura bugetului MS pentru rezolvarea acestei situații”

„Având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul a peste 150 de țări, precum și declararea „Pandemiei” de către Organizația Mondială a Sănătății la data de 11.03.2020 fost publicat Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei. Potrivit art. 8 alin (8) din OUG 11/2020, Normele metodologice pentru stabilirea cheltuielilor prevăzute la alin. (7) efectuate din bugetul Ministerului Sănătății se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Sănătății, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență menționata. Ministerul Sanatatii a facut o analiza in vederea stabilirii cheltuielilor aferente pentru carantină, prevăzute prin art. 32 alin. (2) lit. c) din Regulamentul sanitar internațional (2005). Avand in vedere ca la ora actuala sunt deja peste 10.000 de persoane in carantina, scenariul pentru care s-a realizat evaluarea a fost stabilit la un numar de 10.000 persoane aflate in carantina, perioada de carantinare a unei persoane fiind de 14 zile”, se arată în nota de fundamentare.

Conform documentului, forma aprobată prin HG 201/2020 a Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii naște interptetări în aplicare și sunt probleme în aplicarea unitară la nivel național.

În plus, argumentează MS; „la nivel național sunt județe în care AAPL (autoritate a administrației publice locale) a refuzat să încheie contracte pentru asigurarea spațiilor de carantină, obligând direcțiile de sănătate publică să încheie direct cu unități private, drept pentru care nu se pot deconta cheltuielile, deoarece acestea sunt făcute din titlu diferit de titlul 51 conform HG 201/2020, drept pentru care este imperios necesar să fie modificată structura bugetului MS pentru rezolvarea acestei situații”.

Mai mult, se arată în argumentele conducerii MS, „tariful de 50 lei/zi decontat pentru alocația de cazare pentru situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit este insuficient pentru asigurarea cheltuielilor cu colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor periculoase rezultate din activitatea de carantinare și cheltuieli cu dezinfecția spațiilor, la sfârșitul fiecărei perioade de carantinare a persoanei; tarifele pentru colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor periculoase rezultate din activitatea de carantinare sunt diferite de la un județ la altul din cauza distanței față de incineratoarele de deșeuri, diferențele putând fi de la simplu la dublu, nu se poate estima cantitatea de deșeuri pe persoană deoarece sunt diferențe de la o persoană la alta, drept pentru care nu poate fi calculat un tarif standard”.

Astfel, ministerul propune următoarele modificări ale normelor metodogice, respectiv completarea Art. 2 (1), litera b), Cheltuielile aferente carantinei pentru fiecare persoană, cu: „Transportul și eliminarea deșeurilor periculoase rezultate din activitatea de carantinare și cheltuielile cu dezinfecția spațiilor, la sfârșitul fiecărei perioade de carantinare a persoanei se vor deconta pe baza de documente justificative dar nu mai mult de 30 lei/zi/pers”.

Celelalte prevederi sunt identice cu cele din Normele metodologice aprobate.

Proiectul a fost pus în transparență decizională de miercuri, 1 aprilie, până pe 13 mai. Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa:[email protected].

Termenul limită pâna la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ.

Documente

Nota de fundamentare

Proiect HG

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Statul vrea să știe tot despre banii tăi. Românii vor fi obligatoriu verificați. Nu ai...
Vechimea în muncă. Acum obții mai ușor actele. Cum procedezi
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
TikTok „s-a trezit” după alegerile din România și lansează o campanie împotriva dezinformării