DEFICIENȚE globale de produse ALIMENTARE pot fi cauzate de coronavirus, din cauza achiziționării în momente de panică și restricțiilor la export/ În Hong Kong s-au impus limite de cumpărare de până la două pungi de orez și două cutii de ouă în diferite magazine

DEFICIENȚE globale de produse ALIMENTARE pot fi cauzate de coronavirus, din cauza achiziționării în momente de panică și restricțiilor la export/  În Hong Kong s-au impus limite de cumpărare de până la două pungi de orez și două cutii de ouă în diferite magazine
Publicat: 01/04/2020, 17:51
Actualizat: 01/04/2020, 17:52

Pandemia de coronavirus ar putea perturba grav lanțurile globale de aprovizionare cu alimente și ar putea crește prețurile, în special pentru acele economii cu structuri de aprovizionare vulnerabile, dacă țările producătoare majore cresc restricțiile la export, au avertizat agențiile internaționale și experții alimentari.

China se bazează pe propria producție de orez și grâu pentru a-și hrăni 1,4 miliarde de oameni, iar dependența de import pentru anumite culturi, cum ar fi soia, ar putea crește prețurile produselor alimentare, transmite South China Morning Post.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat săptămâna trecută că „a văzut deja semne că presiunile din cauza blocajelor încep să afecteze lanțurile de aprovizionare, cum ar fi încetinirea industriei navale. Întreruperile, în special în domeniul logisticii, s-ar putea materializa în următoarele luni. ”

Comitetul ONU pentru securitatea alimentară mondială a venit cu un avertisment și mai puternic potrivit căruia „întreruperile la frontiere și în lanțurile de aprovizionare pot provoca un ecou în sistemul alimentar cu efecte potențial dezastruoase”.
În ultimele săptămâni, restricțiile la export au fost aplicate pe alimente de bază, precum orez și grâu, pe măsură ce focarul se răspândește pe tot globul.

„Împreună cu actuala criză a roiurilor de lăcuste [din Africa și Orientul Mijlociu] care afectează producția de alimente, aceasta poate agrava piața alimentară mondială, ceea ce duce la achiziționarea în momente de panică, restricții la export și întreruperi în lanțul de aprovizionare, crescând prețurile produselor alimentare .”

Cheng Guoqiang, profesor la Școala de Economie și Management a Universității Tongji din Shanghai, a declarat pentru cotidianul economic de stat.

„Prin urmare, dacă focarul nu poate fi controlat în mod eficient, poate provoca o criză alimentară mondială gravă și poate amenința direct securitatea alimentară pentru China și țările emergente.”

Vietnam, cel mai mare exportator mondial de orez, a declarat vineri că intenționează să depoziteze cerealele și să suspende noi contracte de export până la sfârșitul lunii. Thailanda a interzis exporturile de ouă de pui timp de o săptămână, după ce deficitul de aprovizionare internă a determinat o creștere a cererii și prețurile să se dubleze.

În Hong Kong, unde Thailanda și Vietnam reprezintă 80 la sută din importurile de orez, cozile lungi au reapărut în afara magazinelor la sfârșitul săptămânii, în timp ce rezidenții se străduiau pentru a se aproviziona cu elementele esențiale.
Până luni, orezul s-a vândut în multe supermarketuri mari și s-au impus limite diferite de cumpărare de până la două pungi de orez și două cutii de ouă în diferite magazine.

Analiștii se așteaptă la restricții suplimentare la export, dar spun că deficitul de produse alimentare va fi mai important în țările care importă dintr-una sau două surse.

În timp ce imaginile cu rafturi goale ale supermarket-urilor și cozi imense în afara magazinelor au fost difuzate în întreaga lume, FAO nu anticipează deficiențe semnificative dacă sunt menținute lanțurile de aprovizionare globale.

Întreruperile în aprovizionarea cu alimente ar putea apărea în lunile aprilie și mai, din cauza focarului de răspândire rapidă și a măsurilor de izolare, a declarat Maximo Torero Cullen, economist șef la FAO.
Dar cât de severe vor fi acestea depind de dezvoltarea pandemiei Covid-19, a spus el în comentarii publicate pe site-ul agenției.

Preocuparea principală pentru producția de proteine ​​animale din China este soia, deoarece consumul de soia din China este furnizat în principal de alte țări, inclusiv Brazilia, SUA și Argentina, a spus Pan Chenjun.

Răspândirea focarului s-a accelerat în afara Chinei în ultimele câteva săptămâni, în special în America de Nord și Europa, ambii mari exportatori de produse alimentare.

Boala a infectat mai mult de 727,00 și a ucis peste 34.000 de oameni în întreaga lume. China ar trebui să poată menține securitatea generală a aprovizionării sale alimentare.

În ceea ce privește orezul, principalul cereal din sudul țării, China a importat 2,5 milioane de tone în 2019, dar a exportat și 2,7 milioane de tone, potrivit ministerului agriculturii. La rândul său, cantitatea importată a fost mai mică de 2% din consumul anual de orez din China de 140 de milioane de tone. ”
În ceea ce privește grâul, China a importat anul trecut 3,5 milioane de tone, ceea ce a reprezentat doar 2,8 la sută din consumul național de grâu de 124 de milioane de tone.

Dar pentru unele culturi, cum ar fi soia, țara avea „un grad mare de dependență de țările străine”, a spus Cheng. El a adăugat el China are o rată de autosuficiență mai mică de 20% pentru soia, care sunt utilizate pe scară largă în hrana animalelor.

„Până în prezent, livrările de soia au fost normale, dar este greu de prevăzut dacă ar putea exista întreruperi în porturi sau logistică în țările exportatoare.

„Pentru unele alimente specifice, cum ar fi somonul, creveții, pangasius [specii de rechin], pentru care China depinde foarte mult de importuri, oferta este în prezent afectată de perturbări ale logisticii din aceste țări exportatoare, precum India, Vietnam și Norvegia. “

Rosa Wang, un analist din Shanghai la furnizorul de date agricole JCI China, a declarat că unele dintre importurile de carne de porc din China, Germania, Statele Unite și America de Sud ar putea fi perturbate, adăugând prețul cărnii de porc.
„Dacă au probleme de logistică în porturi, acest lucru poate reduce importurile Chinei [de la ei]”, a spus Wang, adăugând că China importă doar o parte relativ mică din oferta totală de carne de porc, cea mai populară carne pentru consumatorii chinezi.

Australia, care este un exportator net de produse alimentare, se confruntă deja cu dificultăți în păstrarea alimentelor pe rafturile magazinelor, întrucât cumpărarea  în fața pandemiei a crescut cererea, a declarat casa de cercetare socială McCrindle.

În ciuda unei secete prelungite în Australia și a unui sezon puternic de incendiu, care a durat șase luni până în februarie, țara ar trebui să aibă suficiente alimente pentru a putea trece prin criză, a declarat Mark McCrindle, directorul firmei.

Problema nu a fost oferta, a spus el, ci un proces de distribuție „la timp” inflexibil, cuplat cu o creștere bruscă a cererii.
„Australia este orientată pentru secetă, producția nu are un impact masiv”, a spus McCrindle. „Cea mai mare problemă este cererea, în special în supermarketuri.”
Cercetările efectuate de firmă în perioada 19-23 martie au constatat că mai mult de patru din cinci australieni și-au schimbat comportamentul ca răspuns la coronavirus și 6 la sută au spus că s-a cumpărat în momente de panică, ceea ce a fost suficient pentru a scoate lanțurile de aprovizionare. Aproximativ 30 la sută au cumpărat mai mult decât o fac de obicei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar