Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, vineri, că, potrivit estimărilor, un milion de persoane ar putea fi beneficiare ale ordonanţei cu privire la şomajul tehnic.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, vineri, că, angajaţii firmelor afectate de criza generată de noul coronavirus trebuie sprijiniţi în această perioadă, întrucât tot cu ei „vom reporni motoarele economiei”.
„Avem o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiarele sprijinului nostru în aplicarea prevederilor ordonanţei cu privire la şomajul tehnic. Ne aşteptăm să primim deopotrivă solicitări şi din partea celor care lucrează în alte forme de muncă, ceea ce ne arată că în acest moment economia României şi resursele publice sunt într-adevăr incercate, dar bineînţeles ele sunt chemate să ajute pe români când au nevoie”, a declarat Violeta Alexandru.
Astfel, potrivit datelor prezentate, la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au fost înregistrate de marţi până vineri peste 22.000 de cereri, mai mult de jumătate dintre acestea venind din partea unor PFA-uri. Cele mai multe cereri au fost depuse în Bucureşti şi în judeţul Cluj.
La Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, au fost depuse peste 25.000 de cereri pentru plata şomajului tehnic, care vizează aproximativ 240.000 de angajaţi. Cele mai multe solicitări au fost depuse din industria prelucrătoare şi din domeniul HoReCa. În ceea ce priveşte judeţele, cele mai multe cereri, care vizează peste 30.000 de salariaţi, sunt din judeţul Cluj.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Tudor Polak, a declarat că sunt înregistrate în România peste 880.000 de contracte suspendate.
„Sunt 884.349 de contracte suspendate. Aceşti oameni, prin ordonanţa 30 a Guvernului, pot beneficia şi vor beneficia de o indemnizaţie asimilată şomajului tehnic, prin care Guvernul se asigură că fiecare dintre aceşti cetăţeni va bneneficia de resurse financiare în aceste vremuri tulburi. În ultimele zile, am primit petiţii potrivit cărora unii angajatori suspendă contractele de muncă pentru a putea beneficia de aceste indemnizaţii, iar în acelaşi timp cheamă angajaţii la muncă. Acesta este un abuz. Sunt aproximativ 3.250 de petiţii înregistrate în luna martie şi vom începe să le revizium şi să vedem unde s-a verificat şi unde nu”, a spus Tudor Polak, potrivit Mediafax.
Cererile pentru acordarea şomajului tehnic se depun de miercuri. Solicitările pot fi depuse online fie la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), fie la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).
https://www.facebook.com/Gandul.ro/videos/542392636692686/