RESTART. Cum poate fi repornită economia închisă de pandemie? Experții germani au un plan

RESTART. Cum poate fi repornită economia închisă de pandemie? Experții germani au un plan
Germania își restartează motoarele încet-încet
Publicat: 06/04/2020, 22:50

Cum repornești o economie care a fost închisă de pandemie? Răspunsul nemțesc este: foarte, foarte atent. Chiar dacă noul coronavirus continuă să se răspândească în întreaga lume, guvernele europene încep să se gândească la modul în care pot să își redeschidă fabricile, birourile și școlile, reducând în același timp pericolul apariției de noi focare, scrie CNN.

Austria a declarat luni că va începe treptat să redeschidă magazinele după Paște, devenind prima țară din Europa care a făcut acest lucru. Se fac tot mai multe presiuni asupra guvernelor pentru a dezvolta planuri concrete de redresare, din cauza costurilor economice uriașe ale măsurilor concepute pentru a stopa extinderea coronavirusului.

Sunt tot mai mari temerile că aprovizionarea cu alimente și medicamente ar putea fi subminată dacă restricțiile de circulație sunt ținute prea mult timp în vigoare.

Cu toate că măsurile de carantină vor rămâne în vigoare probabil săptămâni întregi de acum înainte – și în unele țări chiar luni întregi, planurile detaliate făcute acum ar putea proteja oamenii vulnerabili și ar putea ajuta economiile să recupereze mai rapid pierderile atunci când restricțiile vor fi reduse. Orice mișcare greșită ar putea duce la mai multe focare, la o altă rundă de restricții asupra muncii și vieții publice și, implicit, la și mai multă criză economică.

Planul german

În Germania, unde 100.000 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirus, dar au murit „doar” 1.600, un grup de economiști, avocați și experți medicali recomandă o renaștere treptată a celei mai mari economii din Europa. Această strategie ar permite industriilor specifice și lucrătorilor să își reia activitățile în timp ce se vor lua noi măsuri pentru a preveni reapariția de noi focare de infecție.

Un număr de 12 medici academicieni audeclarat, într-un raport publicat săptămâna trecută de Institutul Ifo pentru Cercetări Economice, că nu se așteaptă ca un vaccin sau un tratament eficient pentru coronavirus să fie disponibil înainte de 2021. Prin urmare, Germania ar trebui să se pregătească „mai mult pentru un maraton decât pentru un sprint” în lupta cu pandemia.

„Măsurile viitoare trebuie să fie concepute și pregătite astfel încât, pe de o parte, să asigure o bună asistență medicală și, pe de altă parte, să poată fi susținute pe perioade lungi de timp”, scriu experții. „Planificarea acestei tranziții trebuie să înceapă imediat în politică, administrație, companii și în alte organizații.”

Guvernul Germaniei intenţionează să relaxeze, începând din 19 aprilie, restricţiile privind deplasările impuse pentru încetinirea răspândirii epidemiei de coronavirus. Ministerul german de Interne a elaborat un plan care prevede relaxarea restricţiilor privind deplasările începând din 19 aprilie, cu obligativitatea purtării măştilor de protecţie în public, limitarea adunărilor mari de persoane şi depistarea rapidă a reţelelor de contagiere.

Vor fi aplicate doar măsurile care au rolul menţinerii sub nivelul 1 a coeficientului de infectare cu noul coronavirus, iar viaţa publică va fi reluată treptat. Germania a impus restricţii de deplasare la nivel regional, în zonele devenite focar, şi a închis restaurantele şi cele mai multe centre comerciale, începând din 22 martie.

Dat fiind că efectele restricţiilor sunt resimţite dur pe plan economic, generând recesiune în Germania, politicienii vor reluarea rapidă a activităţilor economice.

Din cauza suspendării activităţilor de producţie, economia Germaniei ar putea înregistra o scădere de 2,8% în 2020. Însă, dacă activităţile revin la normalitate în vară, creşterea economică a Germaniei ar putea fi de 3,7% în anul 2021. Pachetul de susținere a economiei lansat de Guvernul german este uriaș: are o valoare de 750 de miliarde euro.

Raportul Ifo sugerează că țara ar trebui să creeze acum un grup de lucru național format din experți și autorități publice, care să vină cu recomandări cu privire la modul de relaxare a restricțiilor din piața muncii și care să arate când industriile ar trebui să repornească producția. Raportul spune că industrii precum telecomunicațiile și producția auto, care adaugă cea mai mare valoare economiei ar trebui să fie prioritare, în timp ce munca care se poate face cu ușurință de acasă ar trebui să se facă în continuare de la distanță. Grădinițele și școlile s-ar deschide relativ repede, deoarece tinerii prezintă simptome mai ușoare, iar părinții nu pot lucra dacă unitățile de îngrijire a copiilor și școlile rămân închise.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...