GÂNDUL LIVE | Florin Dănescu, economist, despre amânarea ratelor: Trebuie să fim prudenți și atenți la cum folosim resursele pentru că în curând această criză va fi una economică! / Nu există bani la nivel mondial pentru o astfel de criză – VIDEO

Publicat: 08/04/2020, 14:14
Actualizat: 08/04/2020, 19:18

Președintele Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, a oferit la GÂNDUL LIVE explicații despre cererea de amânare a plăților, dar și despre cât de importantă este gestionarea eficace a resurselor în timpul acestei crize provocate de coronavirus

Cererea de amânare a ratelor

„Primul sfat util este să nu ne precipităm. Băncile sunt acolo pentru clienții lor. Este foarte important: clienții să își facă toate calculele bine. Această ofertă nu trebuie luată drept o ofertă la alte produse. Trebuie să ne gândim cu atenție dacă avem nevoie de amânare pentru că și aceasta poate încărca mai mult sarcina persoanelor, depinde cât amâni.

Dacă la chirie ți s-ar da o amânare de 9 chirii, ai putea să le plătești mai târziu? Așa trebuie să ne gândim. Nu trebuie să luăm nici perioada cea mai lungă, nu trebuie să solicităm dacă nu avem nevoie. Dar știu că sunt mulți oameni care au nevoie.

Trebuie să ne uităm cum alegem perioada cea mai bună. Din fericire, este o perioadă flexibilă, de la 1 la 9 luni. Știu că sunt solicitări la bănci și evoluează foarte bine. Cel mai important lucru este să ne uităm cum folosim resursele pentru că în curând această criză va fi una a resurselor, în afara celei sanitare. Nu trebuie să ne precipităm. Acesta este primul lucru de luat în calcul”, a explicat specialistul la GÂNDUL LIVE.

Amânarea cheltuielilor și gestionarea resurselor

„Dacă amâni prea mult aceste cheltuieli, acestea se vor aduna și s-ar putea să creeze probleme ulterior. (…) Nu avem un semn de îndoială că vom fi în fața unei crize și economice, nu numai de sănătate. Nu putem face evaluri. În funcție de când se termină această criză sanitară, așa va fi și impactul crizei economice, mai mare sau mai mic. Una o ține pe cealaltă. Din această cauză este foarte greu să facem aprecieri acum.

Dar ce putem face astăzi este, chiar dacă nu știm cât de mare va fi impactul, că nu trebuie să fii precipitat, să nu folosim resursele ineficient, în sensul în care «hai să dăm la toată lumea». Știm că nu există bani la nivel mondial pentru o astfel de criză, nu vorbim doar despre România.

Sunt țări care au pachete de sprijin procente din PIB. Unii nu le-au dat pentru că vor să vadă dacă mai târziu este nevoia de resurse mai mare, unii au ieșit mai repede pentru a liniști lumea. Cred că suntem într-o situație de relativă responsabilitate și este foarte bine, doar că nu ar trebui, mă uit și la ce se întâmplă în Parlament unde se vorbește despre bănci, toată lumea spune «dacă băncile ne dau, noi vom fi bine».

Atenție și la bănci!

Băncile sunt o parte din economie și dacă consumi resursele lor injust, doar ca să liniștești, s-ar putea să ai o problemă mult mai mare mâine deoarece produci o problemă industriei bancare care înseamnă o problemă financiară care poate fi mult mai gravă.

Băncile demarau proceduri de amânare dinainte ordonanței de urgență și înțeleg că este o consistență în acest sens. Noi tocmai de aceea ieșisem și spuneam că cea mai bună administrare a resursei pe care o deținem, pentru toată economia României, populație și companii, știm să o administrăm noi mai bine decât cineva din afară. E un lucru elementar, logic. Dar, acum, că avem ordonanță, cu atât mai bine”, a mai precizat Florin Dănescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?