Prima pagină » Economic » PESTE 4.800 de companii au solicitat, în trei zile, certificate de urgenţă care atestă întreruperea totală sau parţială a activităţii

PESTE 4.800 de companii au solicitat, în trei zile, certificate de urgenţă care atestă întreruperea totală sau parţială a activităţii

PESTE 4.800 de companii au solicitat, în trei zile, certificate de urgenţă care atestă întreruperea totală sau parţială a activităţii
Sursă FOTO Pixabay/ caracter ilustrativ

Peste 4.800 de companii au solicitat în trei zile (5 aprilie – 8 aprilie, la ora 10) certificate de urgenţă care atestă întreruperea totală sau parţială a activităţii.

Aceasta este primul indicator în timp real privind impactul crizei actuale asupra companiilor din România, arată datele transmise la solicitarea ZF de platforma confidas.ro, care analizează riscul financiar al companiilor, transmite corespondentul Mediafax.

Datele se referă la toate companiile care au solicitat certificate pentru situaţie de urgenţă care atestă fie întreruperea totală sau parţială a activităţii (certificat de tip 1), fie o scădere a încasărilor sau a veniturilor cu 25% (certificate de tip 2).

„Se adaugă sute de cereri la fiecare oră”, spune Eduard Burghelia, fondator al confidas.ro. Media zilnică afişată în platformă este de 2.200-2.300 de companii care depun actele pentru a beneficia de certificate de urgenţă de tip 1, acte care presupun încetarea totală sau parţială a activităţii în acest moment.

Blue Air Aviation, cea mai mare companie antreprenorială din transporturi, Tarom, compania aeriană controlată de stat, Premier Restaurants România, firma care operează restaurantele McDonald’s, Jysk România, retailer de mobilă şi decoraţiuni, Lemet, unul dintre marii jucători din producţia şi retailul de mobilă, companie cu capital românesc, Loteria Română, Max Bet sau complexul Therme de lângă Bucureşti sunt printre cele mai mari companii care au solicitat deja certificate care să ateste întreruperea totală sau parţială a activităţii, arată sursa citată.

Businessul cumulat al acestor companii trece de 6,5 miliarde de lei, iar împreună au peste 12.000 de angajaţi. „Certificatul pentru situaţie de urgenţă poate fi obţinut de orice companie a cărei activitate a fost întreruptă total sau parţial în perioada stării de urgenţă decretate de către preşedintele României sau care a înregistrat o diminuare a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020”, explică George Farauanu, co-fondator al Confidas şi business development manager al platformei.

Autor

Citește și