În ciuda restricțiilor de circulație, unii părinți spun că trebuie să-și scoată copiii în aer liber, pentru că în caz contrar ar avea carențe de vitamina D. Medicul pediatru Mihai Craiu îi sfătuiește pe părinți să își scoată copiii doar la balcon, în curte, sau lângă fereastra deschisă, fără să încalce restricțiile de deplasare, pentru că o infecție cu coronavirus ar fi mult mai gravă pentru copii, decât o posibilă carență de vitamina D. Totuși, medicul spune că această carență de vitamina D în lipsa soarelui este un mit, nebazat pe un suport științific.
Medicul îi sfătuiește pe părinți să respecte restricțiile și dă exemplul echipei de copii din Thailanda care a stat 18 zile într-o peșteră, fără soare și sistemul imunitar nu le-a fost afectat din această cauză.
„E un mit foarte răspândit în social media, dar nu are la bază un suport științific. Cu siguranță, dacă un copil face o infecție virală cu SARS COV 2 sau cu altceva, impactul asupra sănății e mult mai mare decât dacă se respectă reglementările în vigoare și distanțarea socială. Sunt experiențe din istoria relativ recentă, e cazul echipei de copii din Thailanda, acel grup a stat într-o peșteră în întuneric complet 18 zile și după ce au fost salvați nu au avut nicio modificare de imunitate și de niveluri de vitamina D. Sfatul meu pentru părinți e să scoată copiii în curte, pe balcon, la geamul deschis și să aștepte trecerea ordonanțelor militare și să putem să intrăm toți în viața de rutină”, a spus Mihai Craiu la Digi24.
De asemenea, medicul a atras atenția asupra purtării măștilor de către copii. Este indicat ca școlarii și preșcolarii să poarte măști de protecție, dar bebelușii nu pot purta, întrucât riscă sufocarea.