Prima pagină » Știri » GÂNDUL LIVE. Marius Ghenea: Companiile sunt afectate direct și indirect / Afacerile au fost închise prin decrete guvernamentale și ordonanțe militare, nu din cauza lăcomiei antreprenorilor

GÂNDUL LIVE. Marius Ghenea: Companiile sunt afectate direct și indirect / Afacerile au fost închise prin decrete guvernamentale și ordonanțe militare, nu din cauza lăcomiei antreprenorilor

GÂNDUL LIVE. Marius Ghenea: Companiile sunt afectate direct și indirect / Afacerile au fost închise prin decrete guvernamentale și ordonanțe militare, nu din cauza lăcomiei antreprenorilor

Antreprenorul Marius Ghenea a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre ajutorul pe care statul ar trebui să-l ofere companiilor în aceste momente dificile pentru economie, din cauza crizei de coronavirus, astfel încât patronii să nu fie nevoiți să concedieze angajații. Ghenea atrage atenția că firmele ar putea trece de la „șomajul tehnic”, o formă cu 75% din salariu, la șomajul în forma lui cea mai severă, o variantă nedorită, care ne-ar duce, bineînțeles, către un colaps economic și mai ales social.

„Sunt companii afectate direct și indirect. Companiile lucrează în siajul altor companii și tot așa. Cu toate aceste companii au de suferit. Prima măsură ar trebui să fie una legată de menținerea lichidității acestor companii. Guvernul a început cu Tarom și Blue Air, ceea ce e foarte bine, dar dacă tot facem un pachet de salvare de 130 milioane euro, de ce nu ne gândim și la alte companii, din travel, turism etc.

Să nu uităm că statul e acționar în toate companiile românești pentru că câteva zeci de procente de la companii merg spre bugetul de stat. Statul este partener încasează foarte mulți bani de la companii, există și o responsabilitate a acestuia.

Puțini spun un lucru: această criză în desfășurare nu e generată de lăcomia antreprenorilor, că nu au un management competitiv. Afacerile au fost închise prin decrete și ordonanțe militare. Motivele sunt legate de Covid19. Trebuie o responsabilitate a statului, față de afacerile afectate. Nu prin măsuri paliative – amânare rate, subvenție de șomaj tehnic etc. Cetățenii României sunt beneficiarii acestor măsuri. Companiile dacă nu ar avea aceste subvenții de la stat pentru șomaj ar închide totul. Ar trimite oamenii nu în șomaj tehnic, ci în cel greu, de lungă durată.

Avem nevoie de injecții de lichiditate. Dăm 130 milioane euro către Tarom și Blue Air. De ce să nu facem la nivel național. Au existat discuții cu factori politici și răspunsurile au fost un pic amestecate”, a spus Marius Ghenea la GÂNDUL LIVE.

Autor