Yemenul a raportat vineri primul său caz confirmat de COVID-19, iar organizațiile non-guvernamentale se așteaptă la o epidemie severă, în condițiile în care țara este afectată de un război ce durează de mai bine de cinci ani.
ONG-urile care activează în Yemen avertizează că țara este incapabilă să facă față unei epidemii, în condițiile în care războiul a dus la foamete și a distrus aproape complet sistemul sanitar yemenit, informează Reuters.
Anunțul privind primul caz confirmat a venit după ce, joi, a intrat în vigoare o încetare a focului în Yemen. Coaliția condusă de Arabia Saudită anunțase că va suspenda pentru două săptămâni operațiunile militare. Cu toate acestea, rebelii houthi încă nu au anunțat dacă vor lua o decizie similară.
Primul caz de COVID-19 a fost descoperit în regiunea Hadhramout, din sudul țării, a anunțat Comitetul Suprem Național pentru Situații de Urgență. Comitetul a anunțat că persoana diagnosticată este în stare stabilă și primește îngrijiri medicale.
Dacă virusul se va răspândi în Yemen, impactul ar fi „catastrofal”, în condițiile în care starea de sănătate a mai bine de jumătate din populație este „foarte degradată”. Totodată, țara nu are stocuri de medicamente și nici unități medicale suficiente, spune Lise Grande, coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare în Yemen.
Autoritățile au ordonat închiderea portului Ash Shihr, unde a fost descoperit primul caz, pentru dezinfectare. Totodată, le-au ordonat locuitorilor să stea în case două săptămâni.
Pe lângă aceste măsuri, cetățenii din Hadhramout nu vor mai avea voie să iasă din case între orele 18:00 și 06:00, începând din această seară.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că va sprijini Ministerul yemenit al Sănătății.
Yemenul este afectat de violențe de când rebelii houthi, sprijiniți de Iran, au înlăturat Guvernul de la Sanaa. Ca urmare a acestei mișcări, o coaliție condusă de Arabia Saudită a intervenit în Yemen împotriva rebelilor. Aceștia din urmă controlează încă Sanaa, capitala țării, dar și majoritatea orașelor importante.
Conflictul din Yemen a dus la moartea a peste 100.000 de oameni, iar peste un milion de yemeniți sunt în pragul foametei.
Programul Mondial Alimentar al ONU (WFP) a anunțat joi că va reduce la jumătate ajutorul umanitar pe care îl oferă persoanelor care locuiesc în zonele controlate de rebeli, pe fondul acuzațiilor că ajutoarele ar fi deturnate. WFP asigură lunar hrana pentru 12 milioane de yemeniți, 80% dintre aceștia locuind în zonele controlate de rebelii houthi.