Gogoșile de post sunt un desert gustos pentru Postul Paștelui, dar pot fi făcute și în restul anului. Rețeta de gogoși de post pufoase este una simplă, iar rezultatul este absolut delicios.
Gogoșile de post cu suc de portocale, în funcție de preferințe, pot fi părjite în ulei, dar pot fi făcute și la cuptor.
INGREDIENTE GOGOȘI DE POST:
550 g făină 000 + o mână de făină pentru masa de lucru
300 ml suc de portocale –
25 g drojdie proaspată sau 7 grame de drojdie uscată
40 g zahăr
20 ml ulei
vanilie/zahar vanilat
8 g sare
coaja rasă de la 1 lămâie
ulei pentru prăjit
Mod de preparare gogoși de post:
Se amestecă drojdia cu zahărul și se lasă pe masă 5 minute, apoi se amestecă cu sucul de portocale. Peste drojdia uscată zahărul se poate pune de la început. Se adaugă și coaja rasă de lămâie, zahărul vanilat, făina și sarea.
Se frământă un aluat omogen pentru gogoși de post pufoase. Se adaugă uleiul și se mai frămână alte 5 minute. Cu mâna unsă cu puțin ulei desprindem aluatul de peretii vasului.
Aluatul se lasă la dospit circa 45 de minute, acoperit cu o pungă de plastic, într-un loc călduț.
Pe masa de lucru se pune făină apoi se întinde aluatul cu un sucitor. Din foaia întinsă se taie cu paharul gogoșile și se mai lasă 20 de minute la dospit. Apoi se prăjesc în baie de ulei. Uleiul trebuie să fie încins bine. Exista și varianta să le facem și la cuptor. Durează aproximativ 25 de minute, la distanță una de cealaltă, altfel se vor lipi.