Chestorul Bogdan Despescu, cel care se ocupă, în mod direct, de modul în care instituțiile de forță ale statului impun, în stradă, restricțiile impuse se Ordonanțele Militare, reprezintă una dintre cele mai controversate figuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care se mai află, încă, în activitate. Despescu este astăzi numărul doi din MAI și este unul dintre personajele cheie implicate în acțiunile întreprise de statul român în lupta pentru combarea epidemiei de COVID-19 pe teritoriul țării noastre.
Numele lui Bogdan Despescu a devenit cunoscut, la nivel național, cu cinci ani în urmă, după ce a fost promovat în funcția de șef al Poliției Române. Mandatul său a fost, însă, zguduit de un scandal uriaș, care a afectat grav atât imaginea ministerului cât și pe cea a Poliției Române, în general. Este vorba despre celebrul scandal generat de polițistul pedofil, care lucra la Brigada de Poliție Rutieră.
Dar, mai întâi, să vedem care a fost traiectoria profesională a lui Despescu, până să ajugă mâna dreaptă a ministrului Marcel Vela.
Ieșit pe poarta Academiei de Poliție în 1995, Despescu a acut nevoie de șapte ani pînă să ocupe prima funcție de conducere importantă. Este vorba despre poziția de adjunct al Poliției orașului Buzău. De aici, a plecat ca șef al Serviciului pentru Investigarea Fraudelor, din cadrul IPJ Buzău, de unde, un an mai târziu, avea să urce pe funcția de adjunct al Inspectoratului Județean.
Din 2011, Bogdan Despescu a deveit inspector șef al IPJ Prahova, șef de cabinet al șefului IPJ Buzău, adjunct al șefului IPJ Buzău, pebtru ca toamna lui 2015 să-l găsească șef al IPJ Constanța. În luna decembrie, Petre Tobă, cel care era șef al Poliției Române, a renunțat la funcție pentru scaunul de ministru al Internelor și l-a instalat pe el în locul său, la cârma Inspectoratului General al Poliției.
Timp de doi ani nimic nu părea să tulburea liniște ofițerului venit de Constanța. A venit însă arestarea polițistului pedofil de la Brigada Rutieră București, iar în frunte cu funcția ministrului Tobă, conducerile Poliției Române și Poliției Capitalei au fost aruncate în aer.
Totuși, ofițerul a fost „recuperat” imediat după instalarea Cabinetului Orban și numit secretar de stat în MAI.
Ulterior, în presă a apărut o anchetă care demonstra că acesta și-ar fi plagiat teza de doctorat, pe care o susținuse, la Academia de Poliție, în anul 2010 și din care ar fi copiat, cuvânt cu cuvânt, mai bine de 150 de pagini.
Deși dezvălurile au produs o adevărată furtună în jurul numelui său, Despescu nu s-a lăsat intimidat. Mai mult, acum doi ani acesta a dat în judecată MAI și IGPR pentru a-și primi banii pentru sporul de doctorat, care îi fuseseră tăiați în contextul crizei economice din 2010 și chiat a câștigat procesul, însă suma pe care statul a fost obligat să i-o returneze nu a fost publică.