Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România spune că mediul de afaceri a propus finanțări de 30 de miliarde de euro pentru a depăși criza, dar Guvernul susține că nu este nevoie, relatează Mediafax.
Oamenii de afaceri spun că economia are nevoie de investiţii ca de aer pentru a putea trece cu bine prin această criză şi de aceea România ar avea nevoie de împrumuturi externe. Cu toate acestea, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, afirmă că nu avem nevoie momentan de împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional.
„Mediul de afaceri a venit cu propuneri de finanţări de 30 de miliarde euro. Suntem între două extreme: mediul de afaceri care vorbeşte despre 30 de miliarde şi domul Cîţu care vorbeşte despre faptul că nu avem nevoie. Necesitatea şi prioritatea trebuie să fie proiectele de investiţii, care să absoarbă şomajul masiv care se creează, şomajul intern şi şomajul românilor care s-au întors”, a declarat Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Guvernul prognozează că economia României se va contracta cu 1,9% anul acesta. Estimarea este mult mai optimistă decât cele ale analiştilor bancari, care văd contracţii de 3-4 ori mai mari ale PIB-ului. Spre exemplu, grupul austriac Erste, proprietarul BCR, vede o scădere a economiei de 4,7% în 2020, iar Raiffeisen Bank estimează o contracţie de 6%. De asemenea, analiştii ING Group previzionează o scădere de 6,6% a PIB-ului României pentru acest an.
Totodată, Fondul Monetar Internaţional a anunţat că estimează o scădere a PIB-ului României de 5%.
„Măsurile economice ar trebui să meargă în paralel cu măsurile de sănătate. E o greşeală…cum să zic, extraordinară să crezi că dacă laşi economia să cadă în perioada asta pentru că trebuie să te ocupi de criza de sănătate vei putea să o reporneşti ulterior. Nu vei mai avea ce să mai reporneşti dacă nu te ocupi de ea”, a spus antreprenorul Marius Ghenea.