Când auzi că unui om i-a dispărut gospodăria toată înghițită de flăcări, că animalele din curte au pierit mistuite de focul neiertător, utilajele cu care și-a lucrat pământul… și ele văpaie, agoniseala de-o viață practic scrum, dusă pe apa sâmbetei, dar observi că are tăria și verticalitatea militară de a nu-și plânge de milă și de a mai și vorbi despre asta, nu poți face altceva decât să te înclini.
Asta am făcut și noi când am auzit de povestea lui Ioan Pantea, caporal la Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, Batalionul 405 Sprijin Logistic „Năsăud”.
Povestea sa este tristă. În noaptea de duminică, 12 aprilie 2020, în jurul orelor 23, un incendiu devastator a transformat în jar patru gospodării din localitatea Șieuț, județul Bistrița-Năsăud.
Mai multe familii au pierdut în acea noapte agoniseala de-o viață, rămânând fără un acoperiș deasupra capului.
„Nu știm de la ce a pornit totul”, ne-a mărturisit militarul. „Pompierii ne-au scris în procesul-verbal că totul este în curs de soluționare”.
Caporalul Pantea a mai precizat că, pe lângă situația dificilă în care se află în prezent, și firma asigurătoare îi dă bătăi de cap. Motivul? După cum bine știm, chiar și în marile companii nu știe stânga ce face dreapta.
Este nedrept să acționezi conform indicațiilor unui reprezentant al asigurătorului, iar un altul să-ți spună cu totul altceva.
„Am asigurare la casă. A fost constatatorul în data de 14 aprilie 2020 la noi. Inspectorul respectiv ne-a spus că după constatare putem porni demolările, debarasarea de moloz și de alte materiale rezultate în urma incendiului. Acum însă, m-au sunat de la București, de la firma de asigurări, să mă întrebe de ce am demolat și că trebuie să vină alt inspector”, a declarat pentru Gândul.ro, Ioan Pantea.
Destoinicul militar locuiește acum, alături de soție, cei doi copii (de 19 și 12 ani) și părinții, în casa unui unchi și se zbat să reclădească ce-au pierdut, în preajma Sfintelor Paști, dar și în plină pandemie de COVID-19, când distanțarea socială contează cel mai mult.
Înainte de dezastru, caporalul Ioan Pantea lăsa zilnic haina militară și o îmbrăca pe cea de mic producător din sectorul agrozootehnic.
Și nu greșim când spunem mic fermier, dar destoinic. Alături de familie, Pantea lucra 10 ha de teren pe care a semănat în mod constant lucernă, cartofi, grâu de toamnă și porumb. Ce-i drept, făcea asta înainte ca în incendiu să-i fie avariate sau distruse tractorul, motocositorile, plantatoarea de cartofi și tot ceea ce ține de-o gospodărie de țăran român, adevărat.
„Îmi luasem plantatoare de cartofi, să nu mă rog de nimeni, știți cum este. Mai plantam la un prieten, la un vecin, la un neam, mai puneam în timpul când nu eram la lucru”, a menționat caporalul.
Dar asta nu este tot. Din cinci vaci cu lapte, bistrițeanul a mai rămas cu patru. Calul a scăpat și este și el în viață. Nu aceeași șansă au avut-o cele patru capre și trei iezi, dar și porcii din bătătură.
„Cinci vaci am avut, că una a murit. Am un cal. Am avut patru capre și trei iezi care au ars. Animalelor care au scăpat, le-am dat drumul din grajd, le-am dezlegat și le-am dat drumul să se descurce. Le-au găsit oamenii, au umblat după ele”, a precizat militarul.
Nu este ușor să încropești o gospodărie individuală în ziua de azi. A fost și este conștientă de asta și Uniunea Europeană. De aceea, decidenții de la Bruxelles au dat bani în mod constant, pentru dezvoltarea rurală.
Până acum cinci ani, și caporalul Ioan Pantea a fost eligibil și finanțabil pentru cei 1.500 de euro, sumă disponibilă prin Măsura 141 a PNDR – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență”.
Degeaba, acum. Totul va fi luat de la zero. În incendiu, caporalul Pantea a pierdut o casă cu trei camere, bucătărie, baie, și cămară, dou mici ateliere, șura, grajdul, garajul pentru utilajele agricole, sculele, căruța, cotețul pentru porci, bucătăriile de vară, garajul pentru mașină cu cameră de vară deasupra, electronice și electrocasnice, ce mai, toată agoniseala de-o viață.
„Am rămas cu niște haine ude, rupte, mobilă spartă și umflată de apă, scaune tăiate… Am mai salvat și niște hârtii ude, acte, dar nu ne-am uitat în ele să vedem ce sunt”, a conchis cadrul militar.
Oricine poate întinde o mână de ajutor, în aceste momente dificile, familiei militarului bistrițean este rugat să depună o sumă cât de mică în contul: RO81BTRLRONCRT0P85415401 pe numele Pantea Ioan.
Credeți că se poate?
Gândul.ro a lansat campania „Suntem cu Gândul la voi!” și dorește să facă un apel tuturor celor care au nevoie de ajutorul comunității să ne scrie și să ne spună povestea lor!
Fie că este vorba despre spitale care au nevoie de echipamente medicale, alimente pentru bolnavii din spitale și echipamente de protecție sau despre familii care nu mai au nici un venit și traiul de zi cu zi devine greu de susținut! Noi suntem Cu Gândul la voi! și facem un apel tuturor celor din România să se alăture campaniei.
Pentru supereroii din linia 1, pentru eroii de acasă care respectă indicațiile autorităților, facem tot posibilul să trecem împreună peste aceste clipe dificile! Despărțiți, dar împreună!
Sursă foto: Ioan Pantea