Focul mocnit din zona Cernobîl se extinde. Presa rusă scrie că ucrainenii nu fac faţă incendiului şi aşteaptă un semn divin.
Din cauza vântului, focul mocnit de vegetaţie din jurul centralei nucleare de la Cernobîl se extinde spre zone noi, scrie presa rusă, citată de MEDIAFAX.
Incendiul din zona Cernobîl a înecat Kievul într-un fum dens şi toxic. Capitala ucraineană abia poate fi zărită din smogul amestecat cu praf.
Primarul oraşului, Vitaliy Klichko spune că nu există un foc deschis, ci unul mocnit, iar pentru a-l stinge cu totul mai este nevoie de câteva zile.
Pe de altă parte, presa rusă scrie că autorităţile ucrainene nu fac faţă incendiului şi aşteaptă un semn divin, ploile.
„Nu iarăşi, dar din nou. Ploile par să fi ajutat salvatorii ucraineni să stingă incendiile din zona Cernobîl. Dar, ghinion, precipitaţiile s-au oprit, iar vântul s-a intensificat şi flăcările capătă o nouă formă. Ce urmează?. Având în vedere carantina strictă datorată coronavirusului, situaţia arată ca o apocalipsă completă”, scrie Iz.ru.
Vremea uscată şi vântul au contribuit la răspândirea focului. Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina a spus că stăpânea situaţia, însă incendiile forestiere au acaparat teritorii noi.
În timp ce focul se extinde, autorităţile locale le recomandă oamenilor să închidă geamurile, să folosească purificatoare de aer, să şteargă podelele cu o cârpă umedă şi totodată să consume multă apă.
Recent, autoritățile ucrainene anunțaseră că incendiul din zona Cernobîl este sub control.
Unii specialişti spun că au înregistrat în zonă un exces de al radiaţiilor de 16,5 ori. Particule de cesiu radioactiv 137 au intrat în atmosfera Kievului împreună cu produse de ardere, scrie Iz.ru. Cu toate acestea, autorităţile au susţinut că conţinutul radionuclidului din aer este nesemnificativ şi nu există o ameninţare pentru sănătate.