Prima pagină » Știri » PREVIZIUNI. Codin Maticiuc: Cele mai multe țări se vor „redeschide” la 1 iunie / Un nou lockdown ar putea urma în toamnă

PREVIZIUNI. Codin Maticiuc: Cele mai multe țări se vor „redeschide” la 1 iunie / Un nou lockdown ar putea urma în toamnă

PREVIZIUNI. Codin Maticiuc: Cele mai multe țări se vor „redeschide” la 1 iunie / Un nou lockdown ar putea urma în toamnă

Antreprenorul și producătorul de filme Codin Maticiuc a estimat, pe Facebook, când ar putea să se „deschidă” cele mai multe țări, după pandemia de coronavirus. Data înaintată este 1 iunie, dar Maticiuc are și o previziune mai puțin optimistă: În toamnă, vom avea parte de o nouă stare de urgență globală, care ar putea dura trei luni, tot din cauza coronavirusului.

„Câteva previziuni ale erei coronavirus

Sunt teoriile mele personale bazate pe analiza unor date pe care le-am cules din diverse domenii și pe câteva discuții purtate cu diverse persoane pe care eu le consider cu viziune.

Cred ca majoritatea țărilor și a teritoriilor se vor „deschide” pe 1 iunie. Asta cu excepția Africii care s-ar putea sa fie abia la începutul pandemiei.

Sigur ca anumite în domenii „redeschiderea” s-ar putea să mai dureze. Teatrele, cinematografele, cluburile, concertele/festivalurile și evenimentele sportive fac parte din acestea.

Un nou lockdown menit sa nu supra-populeze sistemul medical s-ar putea sa vină în noiembrie și să dureze trei luni.
Un vaccin poate sa apară în a doua jumătate a anului 2021.

Acestea fiind spuse trecem la partea financiara care poate ca e mai interesantă căci legat de prima parte nu prea avem ce face.

Criza financiară va fi una de două ori mai aprigă decât cea din 2007 atât ca dimensiune, cât și din punct de vedere al revenirii.

1 imobiliarele vor înregistra o scădere de până la 80% aproape la toate proprietățile. La vânzare. (Fac o precizare aici pentru ca lumea ia totul ad litteram. „Până la” 80% înseamnă că vor fi proprietăți care în ianuarie 2020 valorau 10 milioane sau 1 milion și vor putea fi achiziționate cu 20%. Nu înseamnă că garsoniera de 60k va avea aceeași scădere.) Chiriile vor scădea mai puțin: 50-60%.
Excepțiile vor fi:

a) ca întotdeauna locațiile premium la care scăderea prețului va fi una foarte mică.
b) casele cu curte și anumite proprietăți din afara orașelor care în mod normal înregistrau scăderi mari dar acum oamenii au realizat ca într-o izolare contează proprietatea.
c) clădirile de birouri care vor avea un dublu impact, criza și faptul ca mulți și-au creat sisteme sa lucreze de acasă și vor lucra sa le implementeze mai abitir pentru a fi pregătiți în viitor. Scăderea va fi tot de 80%, revenirea nu va mai veni la aceiași parametrii.

2 turismul va fi grav afectat până la apariția vaccinului.
Chiar dacă infectările se vor diminua lumea ezita sa călătorească mai ales cu avionul și în locuri aglomerate. De asemenea unele țări (de exemplu Statele Unite) nu vor fi încântați sa primească turiști din țări care au testat mult mai puțin propria populație decât au făcut-o ei și deci nu pot furniza niște date corecte ale pandemiei. Scăderea până aproape de zero a turismului va afecta grav transportul aerian de persoane, businessul hotelier și bugetele de stat.

3 entertainmentul în general va funcționa în parametri normali atât cât o va permite legea:

a) Probabil ca primele se vor deschide restaurantele, cafenelele și trasele. Cu noi norme și fără turiști ele totuși vor funcționa căci oamenii au nevoie de asta. Deliveryul dezvoltat de ei în perioada asta îi va ajuta.
b) Cinematografele se vor deschide apoi dar este posibil ca oamenii sa fie reticenți să le umple. Deja industria de film suferă enorm fără ele, numai Disney înregistrează deja pierderi de 32 milioane de dolari pe zi, ce-i drept Disney deține și multe parcuri de distracții.
c) abia ultimele se vor deschide evenimentele mari de muzică
Artiștii și în general cei care încasează din drepturi de autor vor suferi și se vor reprofila o perioadă. Actorii, scenariștii, regizorii vor crea content strict pentru TV, platforme VOD, platforme social media și online în general. Cei deja consacrați în zona de muzica se vor apleca și ei pe partea de monetizare a internetului pe care o ignorasera poate și care în perioada asta chiar înregistreaza o oarecare creștere.

4 sportul ca business până la redeschiderea chiar și fără public a evenimentelor sportive produce niște pierderi uriașe din încasările de la sponsori, bilete vândute, din industria pariurilor care acum e la pământ, televiziuni, etc și toate astea sunt pierderi majore de la bugetul fiecărui stat.

5 industria luxului va fi ani de zile aproape inexistenta cu o scădere de 97% (cel puțin o anumita zonă) atât din cauza crizei în sine, deci lipsei efective a banilor cât și a inexistentei (cel puțin o perioadă) a călătoriilor, a evenimentelor deosebite, a întrunirilor grandioase. Și din criza anterioara am învățat ca chiar și cei care încă își permiteau lucruri extravagante în continuare nu și le mai achiziționau datorita climatului ostil.

6 confecțiile vor înregistra și ele o lovitura puternica (scădere aproximativ 50-60%) și vor rămâne doar pe zona de lucruri practice, restul fiind afectate din aceleași motive înșirate mai sus la industria luxului.

7 tehnologia și IT-ul ca și businessuri nu vor suferi aproape deloc. Companiile vor investi și mai mult în comunicații și platforme care sa le permita oamenilor lor sa lucreze de acasă și în roboti și programe care sa înlocuiască cat mai multi angajați. Se va investi în continuare în inteligența artificială. Nu doar companiile vor investi, chiar și oamnenii vor prefera sa cumpere gadget-uri, programe, LCDuri și console menite sa le facă viața mai interesantă într-o viitoare izolare. Un nou obicei de consum apare din educația la distanta și părinții vor cumpăra copiiilor laptop-uri și tablete căci învățământul va fi mixt (on și offline).

Prima zi în care începem ușor sa ne revenim din această criză este prima zi în care vaccinul de COVID-19 se lansează pe piață. Sa ne rugam ca va fi cât mai curând.

Ce avem de făcut?( Ca doar nu am făcut aceste previziuni ca sa va sperii.)

* În primul rând opriți orice fel de cheltuiala care nu reprezinta strictul necesar pentru trai.
* Țineți cu dinții de slujba pe care o aveți, acceptați noile condiții ale angajatorilor. Vor fi enorm de multi șomeri, ideal e sa nu va numărați printre ei.
* Puteți sa încercați sa va specializați în lucruri care sunt de viitor. Poate un curs de asistență medicală. Marketing și PR sau social marketing. Nici curieratul sau transporturile nu vor fi efectuate de roboți în viitorul apropiat sau mediu cu tot cu apariția 5G-ului.
* Învățați programare. Atât cât puteți, va fi de folos, România deja este un HUB de IT și asta se va accentua. După fiecare criză a venit un progres enorm al tehnologiei. Cu cât mai pregătiți sunteți cu atât mai bine.
* Aplecați-va către agricultura chiar dacă se va automatiza pe cât posibil totuși va rămâne un domeniu care va funcționa.
* Dacă criza v-a prins cu ceva economii, așteptați ca prețurile sa ajungă jos și cumpărați. Mergeți pe variante safe: imobiliare, aur, acțiuni doar în marile companii când își ating lowul și doar dacă vă pricepeți. Chiar și bitcoin a devenit sigur.
* Una din probabilitățile revenirii României este cazul în care Europa taxează în viitor China astfel încât sa nu mai renteze sa produci acolo. România va fi una din alternativele logice. Legislație europeana safe și mână de lucru ieftină. S-ar putea sa renteze sa rămână românii în țară.

Dacă credeți ca greșesc sau aveți altă părere va rog sa lăsați un comentariu și dezbatem.
Dacă credeți ca am dreptate, dați share sa afle și alții.

Mulțumesc”, a scris Codin Maticiuc pe Facebook.

https://www.facebook.com/codin.maticiuc/posts/2245962819045374?__tn__=K-R

 

Autor

Citește și