Incendiile de pădure din zona de excludere a fostei centrale nucleare de la Cernobîl persistă de aproape trei săptămâni, situaţia fiind miercuri complicată de vântul puternic.
Potrivit autorităţii statale însărcinate cu gestionarea acelei zone, peste 1.200 de pompieri încearcă să stăpânească incendiile, adăugând însă că nu există vreun risc pentru structura care înveleşte fosta centrală nucleară devastată de explozia din anul 1986.
Aceste incendii au fost favorizate de uscăciunea din ultimele săptămâni, după o iarnă în care a nins puţin şi solul este arid, potrivit Agerpres. Experţii de mediu au exprimate temeri că incendiile ar putea răspândi cenuşă radioactivă şi fum cu particule radioactive care eventual să ajungă până deasupra capitalei Kiev, situată la circa 100 de kilometri sud de Cernobîl, unde în ultimele zile aerul a fost încărcat de smog.
Conform centrului elveţian de monitorizare IQAir, dintre toate oraşele lumii Kiev înregistra vineri cel mai ridicat nivel de poluare atmosferică, devansând oraşele chineze Hangzhou, Chongqing şi Shanghai.
Dar autorităţile ucrainene au pus smogul de la Kiev pe seama unor alte incendii declanşate în regiunea învecinată Jitomir, asigurând că nivelul de radiaţii în capitală se încadrează în limitele normale.