Prima pagină » Știri » CORONAFONDURI. Trump bagă mâna la chimir pentru salvarea SUA. Congresul a spus da acordării de împrumuturi care nu vor fi returnate

CORONAFONDURI. Trump bagă mâna la chimir pentru salvarea SUA. Congresul a spus da acordării de împrumuturi care nu vor fi returnate

CORONAFONDURI. Trump bagă mâna la chimir pentru salvarea SUA. Congresul a spus da acordării de împrumuturi care nu vor fi returnate

Pentru a putea consolida capacitățile de depistare a COVID-19, dar și în vederea susținerii agriculturii, IMM-urilor, respectiv a spitalelor, astfel încât acestea să poată face față cu succes pandemiei de coronavirus, Congresul american a aprobat joi, 23 aprilie 2020, un nou pachet financiar de sprijin în valoare de 483 de miliarde de dolari.

Membrii Camerei Reprezentanţilor, în care Partidul Democrat deţine majoritatea, au spus da noilor măsuri cu 388 de voturi pentru, cinci împotrivă şi o abţinere, scriu AFP și Reuters.

Preşedintele SUA, Donald Trump, ar urma să promulge rapid acest nou pachet de suport financiar pe care Senatul, controlat de Partidul Republican, l-a aprobat deja în unanimitate cu trei zile în urmă.

Aflați în fața unui şomaj în creștere galopantă, dar şi confruntându-se cu paralizia economiei americane, Congresul şi Casa Albă au negociat aceste măsuri ce prevăd împrumuturi în valoare de 320 de miliarde de dolari destinate întreprinderilor mici şi mijlocii în scopul menţinerii angajaţilor. Statul federal garantează aceste împrumuturi, angajându-se să anuleze datoria dacă compania beneficiară îşi păstrează angajaţii sau îi angajează pe cei concediaţi.

Noile fonduri pentru IMM-uri se vor adăuga celor 349 de miliarde de dolari cheltuite deja pentru sprijinirea acestora, care au fost aprobate la sfârşitul lunii martie ca parte a unui pachet de stimulare istoric de 2.2 trilioane de dolari.

Totodată, măsurile prevăd împrumuturi de 60 de miliarde de dolari destinate altor sectoare afectate, în special agriculturii, 75 de miliarde de dolari de sprijin pentru spitale şi 25 de miliarde de dolari pentru consolidarea depistării infectărilor cu noul coronavirus, un factor considerat a fi cheia care să permită relansarea economiei.

Tot joi, Camera Reprezentanţilor a aprobat crearea unei comisii care să investigheze modul în care preşedintele Donald Trump a gestionat criza provocată de pandemia COVID-19.

Miliardarul republican, care doreşte să fie reales la scrutinul prezidenţial din noiembrie, a făcut din protecţia locurilor de muncă şi a economiei priorităţi, iar criza actuală a determinat Casa Albă să convină cu opoziţia democrată din Congres mobilizarea unor fonduri considerabile.

La data de 5 martie a.c., membrii Congresului american au deblocat 8,3 miliarde de dolari pentru a finanţa combaterea epidemiei noului coronavirus, iar pe 18 martie au aprobat un pachet de asistenţă socială de 100 de miliarde de dolari, după care, la sfârşitul lunii martie, a fost aprobat pachetul istoric de 2.200 miliarde de dolari.

Un nou pachet de măsuri, care ar putea viza în mod special infrastructura, este deja în discuţii.

Sursă foto: Staticflickr/caracter ilustrativ

Autor