GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, despre resuscitarea economiei: Avem două direcții strategice- inovarea și reforma | Ce se va întâmpla cu sectorul hotelier

Publicat: 24/04/2020, 15:22
Actualizat: 24/04/2020, 16:52

Sebastian Burduja, Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor Publice, a vorbit la Gândul Live despre resuscitarea economiei afectată drastic de pandemia de coronavirus. Cele două direcții strategice în care trebuie să meargă economia românească sunt inovarea și reforma, spune Sebastian Burduja.

Comisia Națională de Strategii și Prognoză pune la cale o repornire graduală a economiei, anunță Secretarul de Stat care menționează că este încrezător că serviciile își vor reveni mai repede decât industria, în contextul în care structura economiei românești este bazată pe servicii.

„Guvernul României are două obiective: să salveze vieți și să salveze standardul de viață al românilor. Aparent, nu se poate face una fără cealaltă. Dacă vrei să salvezi vieți în contextul pandemiei trebuie să ai o contraacțiune mai mare economică.  Apropo de toate cifrele aruncate în spațiul public, România are o  Comisie Națională de Strategii și Prognoză care a dat 1,9 remiterea PIB-ului. Tind să merg pe mâna Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, pe prezumțiile pe care ei le-au făcut apropo de repornirea graduală a economiei începând cu mai-iunie. Pe datele pe care le are CNSP-ul, economia în lunile ianuarie, februarie a depășit prognozele, deci înainte să ne lovească această pandemie România s-a descurcat mai bine”, a declarat Sebastian Burduja.

„Elasticitatea pe servicii este bună. Sunt încrezător că și tursimul poate să-și revină mai repede decât industria”

Structura economiei românești este bazată pe servicii, iar elasticitatea serviciilor este bună, spune Sebastian Burduja.

Zona hotelieră

Secretarul de Stat amintește că sectorul HORECA este unul extrem de important și de afectată, iar repornirea acestuia trebuie să se facă mai întâi cu restrcții.

„Zona hotelieră contribuie undeva la 2,7-3% din PIB și angajează undeva la 140 de mii de oameni. Acestea sunt cifrele care pe noi ne preocupă în mod deosebit. De aceea, sigur, de pe margine e ușor să spui hai să nu ne grăbim.  Aceste activități trebuie să reînceapă cu anumite restrciții cel puțin inițiale, dare vrem să dăm din nou de lucru acestor oameni”.

Domenii prioritare: „E timpul unui nou prin noi înșine”

„Cred că e timpul unui nou prin noi înșine” spune Secretarul de Stat care atrage atenția asupra necesității de prioritizare a domeniilor din agricultură și apărare: ,trebuie să avem o pâine românească pe masă pentru a nu depinde de alții”.

Secretarul de Stat subliniază faptul că serviciile își vor reveni mai repede decât industria, dar Statul Român trebuie să aibă în vedere tendințele din industria constructoare de mașini: „Statul Român trebuie să se gândească la vehiculele electrice”, spune Secretarul.

Nu în ultimul rând, Sebastian Burduja a specificat la Gândul Live care sunt cele 2 direcții strategice ale economiei: inovare și reformă. „Fără inovare, cercetare, nu poți să ai productivitate economică. Nici fără reformă: Digitalizare, eficienrtizarea statului. Ne gândim cum reformăm acest stat. Cum îl facem mai inteligent”, a declarat Sebastian Burduja la Gândul Live.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...