PIERDERE. Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a murit la Paris

PIERDERE. Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a murit la Paris
Prințul Mihai Dimitrie Sturdza, istoric, autorul unor volume importante despre familiile boieresti
Publicat: 26/04/2020, 00:52

Prințul Mihai Dimitrie Sturdza, istoric și diplomat, a murit sâmbătă la Paris, la vârstă de 86 de ani. Anunțul a fost făcut de directorul general al Institutului Cultural Roman (ICR), Filip-Lucian Iorga-Barbulescu.

Diplomatul și istoricul Mihai Dimitrie Sturdza este strănepotul lui Mihail Sturdza domnitor al Moldovei (1834-1849), fiind și descendent al familiei Manu, care l-a dat pe generalul Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independența, prim-ministru și primar al Bucureștiului.

Istoric de vocație, Mihai Dimitrie Sturdza este autorul unei opere impresionante, acoperind domenii precum heraldică, genealogia, istoria familiilor nobiliare din sud-estul Europei, statutul internațional al Țărilor Române, relațiile româno-ruse, istoria culturii. Studiile și volumele sale au apărut în periodice și edituri prestigioase din Paris, Munchen, București și Iași. Printre cele mai cunoscute lucrări din țară: cele trei volume din „Familiile boiereşti din Moldova şi Ţara Românească”.

Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a fost anul trecut, în octombrie, la Ateneul Național din Iași:

Mihai Dimitrie Sturdza a lucrat în anii 1980 la postul de radio „Europa liberă” din Munchen

Mihai Dimitrie Sturdza s-a născut în 1934, urmând studiile primare și liceale la Iași și București. În 1952 a fost arestat de regimul comunist, sub acuzația de nedenuntare de complot, fiind condamnat la o pedeapsă administrativă executată în diferite lagăre de muncă.

Eliberat în 1954, a reușit să se înscrie la Facultatea de Filologie a Universității din București, pe care o absolvit-o în 1960. Părăsește țara în 1963, stabilindu-se la Paris. Este diplomat al Institutului de Științe Politice din Paris fiind angajat, în perioada 1968-1985, la Departamentul de Schimburi Culturale și Științifice al Ministerului Afacerilor Externe francez. A fost interpret oficial pentru limbă română al președinților Franței, generalul Charles de Gaulle și Valery Giscard d’Estaing.

Între 1986-1995 a activat că redactor politic la Departamentul român de la postul de radio „Europa liberă” din Munchen. La încheierea contractului a fost distins cu o scrisoare de felicitare semnată de președintele SUA, Bill Clinton.

Autorul mai multor cărți despre familiile boierești

Mihai Dimitrie Sturdza a revenit în România 1991. A publicat numeroase articole în presa culturală şi ştiinţifică din ţară şi din străinătate, iar reputaţia de genealogist şi-a câştigat-o cu volumul de 668 de pagini in-quarto Dictionnaire historique et généalogique des grandes familles de Grèce, d’Albanie et de Constantinople, publicat la Paris în două ediţii, în 1983 şi în 1999, care a fost premiat de Academia Internaţională de Heraldică şi Genealogie.

În ţară a publicat şi alte lucrări, dar cele mai importante sunt cele trei volume din Familiile boiereşti din Moldova şi Ţara Românească. Enciclopedie istorică, genealogică şi biografică (Editura Simetria, 2004; 2011; 2014), al căror coordonator şi autor principal este, potrivit site-ului editurii Humanitas. Aici i-a apărut cartea „Aristocrați români în lumea lui Proust – Anton Bibescu, Martha Bibescu, Anna de Noailles, Elena Bibescu”(2016)

Mihai Dimitrie Sturdza – Carte despre aristrocrați români

„O veste teribil de tristă vine de la Paris. A trecut la cele veşnice prinţul Mihai Dim. Sturdza, un mare aristocrat român şi un mare genealogist. L-am cunoscut în timpul facultăţii, am colaborat cu texte şi fotografii la Enciclopedia familiilor boiereşti, ne-am întâlnit de nenumărate ori, la Paris şi la Bucureşti, la evenimente ştiinţifice, lansări de carte, cafele sau sindrofii mondene (…) I-am admirat întotdeauna sobrietatea şi hărnicia, pasiunea şi spiritul de sacrificiu cu care şi-a dedicat ultimele decenii din viaţă recuperării istoriei boierimii române. Cu câteva zile înainte de Sfintele Paşti, am vorbit la telefon. Era niţel necăjit din cauza drumului pe care o ia omenirea, obligată de coronavirus, şi se temea că nimic nu va mai fi ‘ca înainte’. Cu toate astea, lucra în continuare la Enciclopedia lui şi visa să vadă noi volume apărute. În memoria Prinţului Sturdza, am nădejdea că visul lui va merge mai departe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” – Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Canicula revine în România! Județele din țară unde temperaturile vor depăși 36 de grade, iar...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Interzis pentru cei care au telefoane mobile. Te arestează imediat. Se dă lege
Înlocuitorul natural pentru Ozempic. Descoperirea ce aduce fericire pentru mulți
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
George Orson Welles, unul dintre cei mai mari și mai influenți regizori. A făcut cel...