Dumitru Coarnă, liderul Sindicatul National al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), a comentat, la Gândul Live, acțiunile forțelor de ordine din ultimele zile, care au intervenit la situații de încălcare a restricțiilor impuse prin ordonanțele militare.
Dumitru Coarnă, liderul SNPPC, a subliniat, la Gândul Live, că încălcările restricțiilor de circulație au avut loc preponderent în comunități de etnie romă, cu câteva excepții, ceea ce este importat de analizat pentru forțele de ordine, care sunt sunt cele chemate să intervină.
„Să analizăm și să fim corecți cu noi: o luăm de la Arad până la Craiova, Prahova, Deva, Brașov. Toate au fost în aceste zone de etnie romă. 100%, să fim corecți. Pe mine mă interesază, pentru că trebuie să avem analize și să fim pregătiți. Ne interează la nivel informativ, pentru că noi suntem cei care trebuie să aplanam acele conflicte și să aplicăm legea. Ar trebui să intereseze societatea, în general, pentru că, de cele mai mult ori, punem anatema, un polițist cu un băiat care încalcă legea. Sigur că se crează acea stare de temere în societate, de aceea zic eu ar trebui să promovăm altfel poliția și acțiunile polițienești, pentru că vrem sau nu vrem, în momentul în care avem o problemă, Doamne ferește, tot la poliție ajungem”, a declarat Dumitru Coarnă, la Gândul Live.
Liderul sindical a subliniat că analiza este esențială pentru a putea trimite efective optime ale forțele de ordine pentru a descuraja astfel de acțiuni.
În ceea ce privește petrecerea de logodnă organizată la Craiova, la care sau strâns peste 60 de oameni, liderul sindical a apreciat intervenția colegilor. „Nu înțeleg de ce nu a așteptat două săptămâni, erau alte reglementări. Poliția și-a făcut treaba, foarte bine au acționat acolo, că au trimis forțe suficiente, numeric și dotate, ca să descurajeze. Trebuie să vii cu forțe suplimentare ca să descurajezi, nu poti să trimiți o patrulă, două patrule sau șase, opt oameni”, a explicat liderul sindical.
În ceea ce privește situația de la Ploiești – unde mai multe persoane de etnie romă au vociferat și au amenințat cu sinuciderea când forțele de ordine au venit să ridice și să ducă la spital cinci membri de familie diagnosticați cu noul coronavirus – Dumitru Coarnă a comentat că este o situație tipică pentru aceste comunități. „Au și ei undeva adevărul lor. Ei sunt muncitori zilieri, lucrează de la o zi la alta. Dacă s-a rezovat la sparanghel, de ce nu s-a rezolvat și în România? Problema lor e în alta parte: nu înțeleg, acolo unde s-a demonstrat că avem o problemă medicală, să lase organul abilitat, spitalul…–trebuie să vorbim cu ei și să înțeleagă”, a spus Dumitru Coarnă.