AVERTISMENT. Specialiștii avertizează că noul cornavirus face și victime colaterale: „Ipohondrii pot face boli grave în această perioadă, pe sistem nervos!”

AVERTISMENT. Specialiștii avertizează că noul cornavirus face și victime colaterale: „Ipohondrii pot face boli grave în această perioadă, pe sistem nervos!”
Publicat: 27/04/2020, 17:58
Actualizat: 27/04/2020, 18:01

Specialiștii în psihologie atrag atenția cu privire la faptul că pandemia de COVID-19 poate provoca boli de altă natură persoanelor care suferă de unele fobii legate de boli, cum sunt ipohondrii și microbofobii. În același timp, obligația de a petrece foarte mult timp acasă, într-un spațiu închis, îi afectează pe în mod direct pe claustrofobi.

Se zice, în glumă, că pe mormântul unui ipohondru scrie „Am avut dreptate!”. Cu toate că este vorba despre un banc, el vorbește, de fapt, despre ce se întâmplă în forul interior al unei persoane terorizate de gândul că suferă de o boală gravă iar cel mai mic simptom, oricât ar fi el de neînsemnat, este un indiciu că organismul se află deja în pragul colapsului.

Ori, pandemia de COVID-19 a produs o adevărată furtună în mințile celor care suferă de ipohondrie sau de microfobie. Ca urmare, există cazuri de cetățeni care poartă câte două măști, puse una peste alta, iar marginile sunt lipite de obraji cu bandă adezivă în așa fel încât să nu poată intra niciun fir de aer nefiltrat, care să aducă cu el virusul ucigaș.

Numai că, acest stres continuu poate avea efecte grave asupra sănătății, iar ipohondrii pot deveni victimele colaterale ale infecției cu noul coronavirus. Psihologul Alina Alexandru a explicat, pentru Gândul.ro, că stresul suplimentar inflamează organismul și poate genera boli grave.

„Ipohondrii interpretează fiecare senzație pe care le-o transmite organismul ca fiind semnul unei boli grave din cauza unei gândiri catastrofice, care s-a format de-a lungul timpului, în urma unor experiențe negative în prima parte a vieții. Iar în aceste vremuri de pandemie, când pericolul este anunțat pe toate canalele de informare, ei pot resimți mult mai acut acest fenomen. Își pot exaspera familia și prietenii cu simptomele lor, pot solicita foarte des consultații medicale și analize inutile, pot deveni disfuncționali și își pot agrava cu adevarat starea de sănătate, ajungând astfel la o autoprofeție împlinită. Aceasta monitorizare foarte atentă a stării de sănătate are efecte negative atât asupra vieții de zi cu zi, cât și a relațiilor lor”, a spus Alina Alexandru.

Specialistul a menționat că, pe fond de stres, organismul produce mari cantități de cortizol, un hormon steroid produs de glanda suprarenală, care inflamează întreg organismul. Iar această problemă poate produce noi boli grave, cum sunt, de exemplu, afecțiunile cardiovasculare sau diabetul zaharat, dar și îmbătrânirea prematură a creierului.

Psihologul Alina Alexandru a mai arătat că, o altă categorie de oameni care suferă în această perioadă sunt claustrofobii, adică persoanele care se tem de spațiile închise și care, pe măsură ce restricțiile de mișcare se prelungesc, suferă din ce în ce mai mult, ajungând să dezvolte atacuri de panică.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Tânăr bătut și băgat cu forța în portbagaj de cinci rude. Agresorii au altă variantă...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Companiile Leonardo din Italia şi Rheinmetall din Germania vor să construiască cel mai puternic tanc...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Se poate rămâne imediat FĂRĂ PERMIS. Anunț venit astăzi, 7 IULIE: Prevederi imposibil de aplicat
Cea mai mare umilință pentru Meghan și Harry. S-a aflat și ce a făcut prințul
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
„Celulele timpului” din creier ar putea fi mai cruciale decât am crezut vreodată
×