În prezent, fermierii din Belgia sunt afectați de criza coronavirusului și îi îndeamnă pe cetățeni să mănânce mai mulți cartofi, pentru a-i ajuta să-și vândă stocurile imense. Belgienii sunt cunoscuți pentru faptul că apreciază foarte mult cartofii prățiți, pe care îi servesc de cele mai multe ori cu maioneză și midii.
Din cauza pandemiei coronavirusului, fermierii au rămas cu un stoc excedentar de 750.000 de tone de cartofi, potrivit BBC.
Carantina, măsurile restrictive, anularea festivalelor, închiderea restaurantelor, i-a afectat profund pe cultivatorii de cartofi. Mai mult, exportul de cartofi a fost afectat. Belgia este unul dintre principalii exportatori de cartofi, inclusiv de cartofi congelați, din lume. Acesta trimite mai mult de 1,5 milioane de tone anual în mai mult de 100 de țări.
Fermierii nu au mai avut unde să-și vândă legumele, așa că au rămas cu un stoc excesiv de mare.
Asociaţia cultivatorilor de cartofi din Belgia îi îndeamnă pe belgieni să mănânce cartofi prăjiți de 2 ori pe săptămână, pentru a-i ajuta pe fermieri să iasă din criză.
”Haideţi să mâncăm cu toţii cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână”, a propus recent Romain Cools, secretarul general al Belgapom, Asociaţia cultivatorilor de cartofi din Belgia.
O parte din stocul de cartofi va fi donat pentru persoanele defavorizate.
Asociația va livra acum 25 de tone de cartofi pe săptămână băncilor de produse alimentare din Flandra, legume care altfel pur și simplu vor putrezi, relatează mass-media belgiană.
„În acest fel, o parte din stocul de cartofi va fi în continuare folosit și putem evita să vedem mâncarea, pentru care fermierii noștri au muncit atât de mult, distrusă”, a declarat pentru ministrul flamand al Agriculturii, Hilde Crevits.