Prima pagină » Știri » ȘOMAJ TEHNIC. Ce se întâmplă după 15 mai. Anunțul făcut de Ministrul Muncii

ȘOMAJ TEHNIC. Ce se întâmplă după 15 mai. Anunțul făcut de Ministrul Muncii

ȘOMAJ TEHNIC. Ce se întâmplă după 15 mai. Anunțul făcut de Ministrul Muncii
Violeta Alexandru, propusa pentru functia de ministru al Muncii in Guvernul Orban II, este audiata in comisia de specialitate, miercuri, 19 februarie 2020, la Palatul Parlamentului. ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO

Ministrul Muncii și Protecției sociale Violeta Alexandru a anunțat în cursul serii se sâmbătă, 2 mai, că există posibilitatea ca măsura șomajului tehnic să fie prelungită în contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Această măsură ar urma să fie valabilă pentru firmele și companiile care nu își vor putea relua activitatea după data de 15 mai, când România iese oficial din starea de urgență.

De asemenea, decizia finală în privința acestei măsuri va fi luată în cursul săptămânii viitoare, relatează Digi24.

„Suntem în mijlocul consultărilor, nu am luat o decizie cu privire la aceste domenii, dar vor fi domenii sprijinite într-un mod activ pentru reluarea treptată a activității. Vom vedea dacă această măsură va dura câteva luni sau va fi de mai lungă durată. În primă instanță va fi un sprijin mai consistent, dar acesta va scădea pe măsură ce activitatea acestor companii se va relua.

În cazul unei companii care-și poate relua activitatea, sprijinul statului va putea fi sub forma acoperirii unei părți din costul salarial.

„Acest sprijin va fi cel mai probabil fix într-un număr de luni imediat după ridicarea măsurilor de restricție, după care acest sprijin se va diminua pe măsură ce activitatea respectivei companii se va redresa și va reveni la normal. Vorbim de companii afectate direct, în primul rând cele care sunt beneficiare ale măsurilor de șomaj tehnic (…) dar și alte companii care pot face proba afectării activității în contextul pandemiei”, a declarat Violeta Alexandru pentru sursa citată.

EXCLUSIV. Statul a făcut plăți de peste 400 de milioane de lei pentru angajații în șomaj tehnic și liber-profesioniștii afectați de COVID-19

La sfârșitul lunii aprilie, agențiile teritoriale ale ANOFM și ANPIS au virat suma totală de 402.057.979 de lei angajaților aflați în șomaj tehnic și categoriilor profesionale care pot beneficia de indemnizație de sprijin COVID-19, au transmis reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, la solicitarea GÂNDUL.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), la nivelul agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială/a municipiului București s-au înregistrat 78.510 solicitări de acordare a indemnizaţiei de sprijin COVID -19, din care au fost validate 54.591 de cereri, se arată în răspunsul oficial.

Autor