ROBERT NEGOIȚĂ salută ieșirea din starea de urgență: „Orice zi pierdută va adânci România într-o criză fără precedent”

ROBERT NEGOIȚĂ salută ieșirea din starea de urgență: „Orice zi pierdută va adânci România într-o criză fără precedent”
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță
Publicat: 04/05/2020, 18:52
Actualizat: 04/05/2020, 18:56

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a scris „ALTFEL, despre criză, viață și pandemie”, prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook. Astfel, edilul e de acord cu planul de relaxare anunțat de președintele Klaus Iohannis, după data de 15 mai, susținând că „trebuie să remodelăm măsurile de protecție pentru repornirea vieții”.

Înainte de toate, edilul spune că s-a gândit mult timp înainte să scrie aceste rânduri, pentru că își dă seama că e un risc, dar consideră că în anul de grație 2020, să-ți fie frică să spui ce gândești, să nu ai curajul de a-ți susține un punct de vedere, ar fi un act de lașitate din partea oricui care încă mai speră că trăim într-o lume liberă, într-o societate modernă, unde delictul de opinie, chiar și în vremuri militare, nu ar trebui pedepsit. Ba dimpotrivă, ar trebui incurajat, susține Robert Negoiță.

„Au trecut două luni de când această criză a lovit și România și cam tot atât de când planeta aproape că a înghețat. Timp destul pentru ca oricine care gândește liber să reflecteze, să se informeze și să-și dezvolte o părere despre tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă. (…) Cred, mai mult ca oricând, că România trebuie să iasă din nemișcare. Prin urmare, salut decizia de azi a președintelui Klaus Iohannis de a nu prelungi starea de urgență în România. Dar avem de a face cu un pas, în umila mea părere, timid. În afara unei relative libertăți de mișcare în interiorul orașelor de reședință, am aflat că putem să mergem la somatolog și la frizer. Și cam atât…”, scrie Primarul Sectorului 3.

Acesta precizează că, respectând măsurile de precauție – purtând mască, asigurând reguli stricte de igienă și o minimă distanțare socială – trebuie să reîncepem viața. „Orice zi pierdută va adânci România într-o criză fără precedent, e de părere Robert Negoiță.

„Nu vreau să contest măsurile luate până acum. Însă din punct de vedere economic și social, ele trebuie remodelate în ideea revenirii la normalitate și continuării vieții. Și nici nu mai putem susține că sistemul sanitar este total nepregătit. Fiindcă între timp, atât din punct de vedere al dotărilor, cât și al experienței acumulate, ar trebui să fim un pic mai bine pregătiți să gestionăm această criză sanitară. După două luni de zile de restricții cred că întreaga societate a înțeles că este și de datoria noastră să ne protejăm. Hai să nu ne mai întrebăm mereu ce poate face statul pentru noi, ci să încercăm să ne protejăm fiecare, să respectăm niște reguli elementare care să ne ferească și de boală, dar care, încet, încet, să ne redea dreptul la o viață cât de cât normală”, afirmă primarul.

Acesta are și câteva îndemnuri pentru autorități, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, că nu va prelungi starea de urgență, după data de 15 mai, iar România va trece în stare de alertă.

  • Haideți să găsim soluții să redeschidem măcar creșele, fiindcă părinții trebuie să-și poată lăsa copiii undeva. Trebuie să muncim, să creăm plus valoare, să avem ce pune pe masa copiilor noștri. Știu, e facil să amânăm totul. Dar nu-i așa! Pentru că fiecare zi care trece nu ne-o poate da nimeni înapoi. Sau dacă vreți, ce se întâmplă cu înțelepciunea seculară a poporului român care ne spune, „nu lăsa pe mâine ce poți face azi”?
  • Haideți să găsim soluțiile optime pentru a redeschide viața. Să fim proactivi, să inițiem o dezbatere despre cum se pot face lucrurile mai bine, astfel încât, până la obținerea unui vaccin, să învațăm să trăim cu acest virus. SĂ TRĂIM, nu să stăm terorizați, închiși, speriați zilnic de tot felul de știri apocaliptice.

Printre altele, primarul Negoiță se mai întreabă și de ce nu s-ar putea redeschide toate activitățile și serviciile comerciale, în condițiile în care supermarketurile și piețele au fost mereu deschise? De ce nu se pot aplica și aici aceleași reguli de distanțare socială și protecție care au fost aplicate până acum și în cazul piețelor sau farmaciilor?

„Specialiștii să caute soluții, pentru redeschiderea restaurantelor (măcar parțial prin terasele în aer liber), industriei turismului, în loc să aplice sec restricții. Știu, este mai facil. Poate unora li se poate părea și mai sigur, dar nu subestimați puterea românilor întreprinzători de a avea grijă de afacerile lor, în egală masură și de vieților lor sau ale angajaților lor. Oferiți-le soluții, altele în afara celor de sinucidere economică și, finalmente, socială.

Acum, mai mult ca oricând, statul are obligația să susțină munca. Să pompeze bani în măsuri sustenabile pe termen mediu și lung, adică să deschidă șantiere, să pompeze bani în lucrări de infrastructură, NU în ajutoare sociale, NU în șomaj tehnic. Astfel, va genera locuri de muncă, va genera obiective esențiale pentru societate care, în viitor, vor aduce plus valoare și vor întoarce înzecit sumele investite.

Nemunca, frica, teroarea, restricțiile nu mai pot genera de azi înainte decât criză majoră, un viitor sumbru pentru fiecare dintre noi. De ce să poată și copiii noștri să iasă în parcuri, așa cum se întâmplă în Germania, Australia, Suedia sau Danemarca? Haideți să ne gândim ce soluții să le oferim pentru a ieși în siguranță, nu doar soluția radicală și facilă de a le interzice acest lucru. Mi-aș dori foarte mult să gândim constructiv, să identificăm și soluțiile care să ne ajute să ne reluăm viața, nu doar pe cele care ne restrâng dreptul la viață. Etapa acestora a trecut…”, scrie Robert Negoiță pe Facebook.

La final, după o incursiune în zona administrativă, căreia i-a dedicat ultimii opt ani din viața sa, zi de zi, după cum amintește edilul, acesta a amintit și de episodul „Parcul IOR”, în care a fost surprins plimbându-se cu bicicleta, alături de iubita sa, deși parcul era închis, din cauza pandemiei de coronavirus. Pentru gestul lor, fiecare a fot amendat cu câte 10.000 de lei.

„Știu, pentru mulți dintre dumneavostră, rândurile de mai sus vor fi prilejul ideal pentru a le combate simplist – episodul din Parcul IOR. Înainte de a vă grăbi pe drumul acesta vă spun, în încheiere, doar atât – am greșit și am plătit. Erare human est … Acest dicton latin ar trebui să-l aplicăm tuturor…”, a afirmat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Jamaica ar putea fi puternic afectată de uraganul Beryl. Ce prevăd experții?
×