Aproximativ 20% dintre persoanele cu vârsta sub 35 de ani se simt singure din cauza restricţiilor antiepidemice instituite în Europa, comparativ cu doar 4% înainte de pandemie, relevă un studiu efectuat de o agenţie a Uniunii Europene (UE). Acesta evidenţiază o deteriorare puternică a calităţii vieţii pentru toate categoriile de vârstă, cu un impact major asupra tinerilor.
Studiul, efectuat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă, o agenţie a UE, pe un eşantion reprezentativ de 85.000 de persoane din Europa, arată că una din cinci persoane cu vârsta sub 35 de ani se simte singură din cauza restricţiilor de circulaţie, informează Mediafax, care citează cotidianul The Guardian.
La nivel general, 16% dintre europeni au declarat că s-au simţit singuri „cea mai mare parte a timpului” în ultimele două săptămâni, faţă de doar 6% înaintea crizei epidemice.
„Concluziile probabil implică faptul că tinerii se simt mai afectaţi de restricţii decât alte grupe de vârstă, în contextul în care evenimentele sociale au fost anulate şi din cauza imposibilităţii de a se întâlni cu prieteni ori cu rude din afara locuinţei”, precizează autorii studiului.
Tinerii adulţi prezintă şi niveluri mai scăzute de fericire şi satisfacţie, precum şi un punctaj mai scăzut în privinţa sănătăţii mentale decât persoanele cu vârste mai mari, deşi tind să fie mai optimişti privind viitorul.
Sentimentul de singurătate este mai accentuat în Franţa, iar locuitorii Greciei şi Bulgariei par a avea cel mai scăzut nivel de satisfacţie privind calitatea vieţii, potrivit studiului.