FELICITĂRI. Prințul Charles, mesaj pentru salvatorii monumentelor din România: Este o realizare remarcabilă. / Sunt mândru de tot ceea ce faceți

FELICITĂRI. Prințul Charles, mesaj pentru salvatorii monumentelor din România: Este o realizare remarcabilă. / Sunt mândru de tot ceea ce faceți
Prințul Charles și echipa „Ambulanța pentru monumente” / Sursa: Facebook - Ambulanta pentru monumente
Publicat: 08/05/2020, 11:19
Actualizat: 08/05/2020, 11:19

Prințul Charles a transmis joi seara un mesaj video prin care i-a felicitat pe reprezentanții proiectului „Ambulanța pentru monumente”, proiect care a primit un importat premiu european destinat salvării patrimoniului.

Mesajul Prințului Charles a venit după ce echipa proiectului „Ambulanța pentru monumente”, pe care îl susține, a fost distins în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020, la secțiunea „Educație, formare și conștientizare”.

„Doresc doar să vă spun cât de plin de admirație sunt pentru ce ați făcut în ultimii ani pentru a salva atât de multe dintre monumentele frumoase, dar grav amenințate din țara voastră. Este o realizare remarcabilă și nu e deloc surprinzător să aud că devotamentul vostru a fost recunoscut de „Europa Nostra” și că ați câștigat un ăremiu pentru toată munca voastră plină de inspirație pentru alții. Ca o recunoaștere a acestui fapt, am dorit în mod deosebit să vă transmit cele mai calde felicitări și să vă spun cât de mândru sunt de tot ceea ce faceți”, a transmis moștenitorul Casei regale britanice.

Proiectul Ambulanţa pentru monumente inițiat de către un grup de iubitori ai patrimoniului și derulat de către Asociația Monumentum îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare din sudul Transilvaniei, până când acestea vor putea fi restaurate.

„Pentru obţinerea unor efecte pe termen mediu si lung , proiectul işi doreşte o mai bună implicare a societăţii civile şi creşterea societăţii filantropice din România pentru prezervarea patrimoniului imobil. Astfel, regula după care funcționează proiectul este simplă: acolo unde există cel puţin un sprijin pentru achiziţionarea materialelor necesare punerii în siguranţă, „ambulanţa” și voluntarii se vor ocupa de punerea în siguranță a acelui obectiv. Proiectul pilot a fost co-finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național și este sprijinit de către Alteța Sa Regala Prințul de Wales si Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture”, potrivit paginii de Facebook a asociației.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeană a Societății Civile dedicate Patrimoniului Cultural. Premiile beneficiază de sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat joi, în întâmpinarea celebrării de anul acesta a Zilei Europei (9 mai), câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020. Cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului merge către 21 de inițiative exemplare din 15 țări europene printre care și Ambulanța pentru Monumente (România), proiect laureat la categoria Educație, Formare și Sensibilizare.

Potrivit Reprezentanței Comisiei Europene în România, pasionații de patrimoniu precum și susținărorii acestuia, din Europa și din lumea întreagă, pot vota online  laureații preferați pentru a decide care dintre aceștia vor câștiga Premiul Publicului. În aceste momente de izolare și distanțare socială, Comisia Europeană și Europa Nostra speră că un număr cât mai mare de oameni va fi impulsionat să descopere inițiativele premiate anul acesta și să împărtășească numele primelor trei favorite. Câștigătorul Premiul Publicului va fi anunțat după această vară. Căștigătorii Marilor Premii, care vor primi și suma de 10.000 euro fiecare, vor fi anunțați public tot cu această ocazie.

„Criza COVID-19 a evidențiat cât de necesare sunt cultura și patrimoniul cultural pentru oamenii și comunitățile din Europa. Într-un moment în care sute de milioane de europeni sunt separați fizic, patrimoniul nostru cultural continuă mai mult ca oricând să ne aducă împreună. Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra din acest an sunt exemple puternice, care ne inspiră și care contribuie cu adevărat la o Europă mai apropiată, mai unită și mai rezilientă.” spune Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

„În aceste vremuri de restriște, laureații premiilor noastre sunt adevărați mesageri ai speranței, prin poveștile lor de success care arată cum dificultățile pot fi depășite prin expertiză, dedicare și lucru în echipă. Aceste proiecte exemplare câștigătoare demonstrează că patrimoniul cultural este vital pentru recuperarea noastră mentală și fizică după trauma cauzată de pandemie. Patrimoniul nostru comun și custozii acestuia pot contribui în nenumărate moduri: de la accesibilizarea conținutului cultural, prin soluții digitale creative, până la realizarea unor lucrări concrete de restaurare și reabilitare ca act de renaștere socială și economică pentru orașele și satele noastre”, afirmă Hermann Parzinger, Președinte Executiv al Europa Nostra.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
Câte milioane de euro va plăti amendă TikTok pentru Călin Georgescu. Europarlamentar: „Nu există politician...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
Numerologia anului de naștere al lui Călin Georgescu. Ce i-au prezis astrele
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Ce se întâmplă dacă nu se renumără toate voturile până vineri la ora 14.00. Augustin...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Trei persoane și-au pierdut viața într-un accident cumplit pe DN 26, în Galați! Traficul rutier...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
37 de kilometri din Drumul Expres Craiova-Piteşti se deschid traficului joi şi vineri
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu, ELIMINAT?! Anunț acum câteva minute: Am primit fotografiile
Cumpărăturile ce nu mai pot fi returnate. Mulți români vor fi afectați
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Un studiu major vrea să afle dacă supraviețuitorii cancerului sunt „super-oameni”