RĂSPUNSURI. Adolescenți: „M-am plictisit să stau acasă și e puțin probabil să mă îmbolnăvesc grav, chiar dacă ar fi să iau COVID-19. De ce este important să urmez regulile?” Clarificările OMS

RĂSPUNSURI. Adolescenți: „M-am plictisit să stau acasă și e puțin probabil să mă îmbolnăvesc grav, chiar dacă ar fi să iau COVID-19. De ce este important să urmez regulile?” Clarificările OMS
Foto: Pixabay
Publicat: 09/05/2020, 08:01

Filiala din România a OMS a prezentat o listă cu cele mai frecvente întrebări despre COVID-19 ale adolescenților. Organizația Mondială a Sănătății le-a atras atenția tinerilor asupra faptului că se pot îmbolnăvi indiferent de vârstă ș că este important să respecte distanțarea fizică.

Adolescenții se pot îmbolnăvi de COVID-19?

Da. Toate grupele de vârstă pot face COVID-19. În timp ce încă învățăm despre modul în care COVID-19 afectează persoanele, persoanele în vârstă (de exemplu, persoanele peste 60 de ani) și persoanele cu alte boli, cum ar fi hipertensiunea arterială, boli de inimă, boli pulmonare, cancer sau diabet, par să facă o formă mai gravă a bolii în comparație cu alte persoane. Întrucât acesta este un virus nou, încă învățăm cum afectează copiii și adolescenții. Până în prezent, dovezile sugerează că aceștia au mai puține riscuri de a suferi de o formă severă a bolii, însă cazurile severe și decesul pot apărea și la aceste vârste.

Adolescenții pot răspândi COVID-19 la alte persoane, chiar dacă au simptome ușoare sau nu au deloc simptome?

Da. Persoanele infectate din toate grupele de vârstă (inclusiv adolescenții) pot transmite virusul altor persoane, chiar dacă au simptome ușoare sau nu se simt rău. Virusul este transmis direct, de la persoană la alta, prin picături mici de lichid din nas sau gură, care sunt răspândite atunci când o persoană cu COVID-19 tușeste, strănută sau vorbește. Aceste picături pot ateriza pe obiecte și suprafețe. Oamenii se pot infecta atingând aceste obiecte sau suprafețe și apoi atingându-și ochii, nasul sau gura.

M-am plictisit să stau acasă. Deoarece e puțin probabil să mă îmbolnăvesc grav, chiar dacă ar fi să iau COVID-19, de ce este important să urmez regulile de prevenire a transmiterrii, cum ar fi păstrarea distanței fizice față de alte persoane?

A sta acasă este dificil și poate deveni plictisitor, dar poate fi o perioadă bună să faci ceva ce-ți place: să citești ceva interesant, să joci jocuri nou sau să asculți muzică. Păstrează zilnic legătura cu prietenii și familia, fie prin telefon sau internet, dacă puteți, fie, dacă locuiești aproape de ei, iar regulile locale permit, vorbind față în față, păstrând distanța.

De asemenea, este în continuare foarte important să reduci la minimum posibilitatea de a te infecta sau de a răspândi COVID-19: spală-te des pe mâini cu săpun și apă sau cu dezinfectant pe bază de alcool, păstrează distanța de cel puțin 1 metru față de alți oameni și evită locurile aglomerate. Există riscul ca tu să fii unui dintre adolescenții ghinioniști care se îmbolnăvește grav de COVID-19, sau să transmiți virusul mai departe, fiind astfel responsabil de îmbolnăvirea sau chiar decesul persoanei infectate. Stă în puterea ta să faci o alegere care poate salva vieți, ceea ce înseamnă că tu și alți tineri puteți juca un rol important în combaterea COVID-19.

Unii dintre prietenii mei nu respectă regulile privind distanțarea fizică. Ce ar trebui să fac?

Explică-le prietenilor de ce este important să se protejeze pe ei înșiși și pe ceilalți prin spălarea mâinilor, evitând atingerea feței, tușind sau strănutând întotdeauna în cotul îndoit sau într-un șervețel și respectând măsurile de distanțare fizică și restricțiile de deplasare în vigoare. Vorbiți despre idei de activități distractive virtuale la care le puteți face împreună. În acest fel, le dai și sugestii de activități, nu doar le spui să stea acasă. Totuși, nu uita că nu ai controlul asupra acțiunilor altor oameni, deci nu te certa cu ceilalți cu scopul de a-i face să se răzgândească.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Rezultate parțiale BEC, la 99,55%. Georgescu, pe primul loc. Lasconi și Ciolacu, pe muchie de...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Unde și când va fi înmormântat Gabriel Cotabiță
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Civilizațiile extraterestre inteligente și-ar putea transforma stelele în „nave spațiale naturale”, sugerează un cercetător