EVOLUȚIE. Care sunt, de fapt, companiile farma ale căror randamente ale acțiunilor cresc în vreme de #coronacriza. Industria inovatoare în care merită să investești

EVOLUȚIE. Care sunt, de fapt, companiile farma ale căror randamente ale acțiunilor cresc în vreme de #coronacriza. Industria inovatoare în care merită să investești
Care sunt, de fapt, companiile farma ale căror randamente ale acțiunilor cresc în vreme de #coronacriza
Publicat: 11/05/2020, 12:33
Actualizat: 11/05/2020, 12:35

La nivelul companiilor din industria farma, pandemia de COVID-19 a dus la apariția unei curse contra cronometru pentru dezvoltarea de tratamente și de vaccinuri.

Jucătorii farma care vor reuși să producă tratamente eficiente pentru tratamentul COVID-19, ar putea primi un impuls semnificativ la nivelul pieței, susținspecialiștii celei de-a patra cea mai mare casă de brokeraj de FX și CFD-uri din lume și cea mai mare din Europa Centrală și de Est.

Cererea globală de vaccinuri și tratamente pentru coronavirus ar urma să reprezinte un plus major pentru rezultatele financiare ale companiilor, dar și ca imagine.

Mai exact, firmele din sectorul farma vor deveni mai atractive în ochii investitorilor datorită eficienței și performanțelor atinse de departamentele lor R&D (research&development sau cercetare&dezvoltare).

O companie care reușește să obține rezultate atât de bune într-un moment atât de delicat, oferă perspective optimiste și poate reprezenta o alegere potrivită de investiție și pe termen lung, susțin cei de la casa de brokeraj amintită mai sus.

În acest context, Moderna Inc (MRNA) este una dintre firmele cu un departament R&D bine pus la punct.

„Performanțele companiei se transpun și la nivelul pieței de capital, investitorii recunoscându-i potențialul”, afirmă Radu Puiu, Research Analyst în cadrul casei de brokeraj.

Firma de biotehnologie este unul dintre pionierii terapiilor bazate pe ARN mesager, aspect ce îi oferă un avantaj în fața altor contracandidați.

Medicina alopată versus biotehnologie în cursa finanțărilor companiilor farma

Conform spuselor lui Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, în contextul crizei actuale, cursa pentru găsirea unui tratament sau pentru dezvoltarea unui vaccin este intensă, iar resursele puse la dispoziția echipelor de cercetare-dezvoltare sunt foarte ridicate.

„O serie de companii majore lucrează deja la diferite variante de tratament, însă Remdesivir al companiei Gilead se află în poziția fruntașă, fiind deja autorizat de FDA (SUA) ca tratament de urgență”.

„Cu toate acestea, chiar cercetătorul principal al studiului realizat de National Institutes of Health (Neera Ahuja) a afirmat că medicamentul nu este un panaceu: «Nu știm dacă este cel mai bun tratament. (…) Încă trebuie să mai căutăm cel mai eficient medicament».

„Acțiunile Gilead, deși pe plus de peste 21% anul acesta, au fluctuat puternic, fără a marca creșteri sustenabile de două cifre în perioada de după anunțul de autorizare a tratamentului”, spune reprezentantul casei de brokeraj.

Rezultatele unui studiu, așteptate cu sufletul la gură

Pe 14 mai se așteaptă rezultatele studiului internațional Discovery, realizat pe 3.200 de pacienți, și care include cinci variante testate, între care Remdesivir (produs de Gilead), Lopinavir și Ritonavir (AbbVie).

În combinație, această ultimă variantă este administrată cu sau fără interferon beta 1a și hidroxiclorochină.

„Momentul va fi esențial pentru a înțelege eficiența relativă a unor forme diferite de tratament și pentru a decide eventuala autorizare ulterioară a altor produse”.

„În paralel, Favipiravir, un produs al Fujifilm, este trimis din Japonia în 43 de țări pentru a fi testat pe pacienții cu simptome ușoare sau moderate.

„În SUA, medicamentul este deja în faza a II-a de testare.

„În mod normal, ar fi necesară și o fază III înainte de autorizare, dar aprobarea foarte rapidă a produsului Remdesivir poate însemna că FDA ar putea oferi un răspuns mai rapid, în condiții de urgență. Totul depinde, însă, de rezultatul studiilor.

„De reținut, totuși, că toate companiile menționate au deja capitalizarea bursieră de ordinul zecilor de miliarde de dolari (echivalent în JPY pentru Fujifilm) sau peste 100 de miliarde de USD în cazul Gilead și AbbVie, cu portofolii importante și uneori diversificate de produse.

„Investitorii orientați pe termen mediu sau lung ar trebui să evalueze cu atenție impactul adițional al unor eventuale venituri suplimentare, atât pentru vânzări, cât și pentru profit, în raport cu dimensiunea anterioară a acestor indicatori, dincolo de posibilul efect pozitiv pe termen scurt al unor potențiale vești favorabile, deseori de natură emoțională”, a adăugat Claudiu Cazacu.

Parteneriate pentru banii investitorilor

În contextul actual, fondurile puse la dispoziția companiilor pentru activitatea de R&D (cercetare și dezvoltare) sunt remarcabile și pot reprezenta un factor definitoriu pentru modul în care compania va evolua în viitor, susțin analiștii XTB.

Potrivit precizărilor acestora, apar tot mai multe inițiative de parteneriate pentru a încerca să dezvolte tratamentul „câștigător”.

Un prim exemplu dat de reprezentanții casei de brokeraj este cel al grupului farmaceutic britanic GlaxoSmithKline.

Acesta a anunțat de ceva vreme că va colabora cu firma franceză Sanofi pentru a dezvolta un vaccin.

Produsul este așteptat să înceapă perioada de testare în a doua jumătate a anului în curs.

Dacă va primi aprobarea, acesta ar putea fi disponibil în a doua jumătate a anului 2021.

Totuși, există candidați care se află în etape mai avansate. Astfel, compania germană de biotehnologie BioNTech și gigantul american Pfizer au primit aprobarea autorităților de reglementare din țările lor pentru a începe testele clinice de fază I și II pentru patru potențiale vaccinuri.

Aceștia ar fi primii candidați de vaccin care primesc undă verde de testare în Germania.

Biotehnologia atrage cei mai mulți bani, prin parteneriate gen Moderna și Lonza

Conform documentării XTB, o altă companie care se remarcă în această perioadă este Moderna Inc (MRNA).

Firma de biotehnologie este unul dintre pionierii terapiilor bazate pe ARN mesager, aspect ce îi oferă un avantaj în fața altor contracandidați.

În acest moment, vaccinul său pare a fi cel mai avansat produs bazat pe ARNm și se află în prima fază a testelor clinice în SUA, în așteptarea rezultatelor.

„Deși se poate argumenta că interesul actual din sectorul farmaceutic nu este sustenabil, fiind doar o apreciere de moment, există o serie de companii care par să se diferențieze de grup, iar Moderna se numără printre ele.

„Acțiunea deține primul loc la nivelul sectorului medical în ceea ce privește Ratingul Zacks, un model ce subliniază companiile a căror performanță ar putea fi superioară pieței în următoarea perioadă (1 – 3 luni).

„De la începutul anului, acțiunea a înregistrat un randament de aproximativ 160%, în timp ce sectorul medical a marcat un randament negativ de -4,48%.

„Situația este asemănătoare și atunci când vine vorba de un grup mai specific, industria biomedicală și genetică, care a avansat cu doar 1,91% de la începutul anului.

„Perspectiva de management pare a fi corectă, compania anunțând un parteneriat pe 10 ani cu Lonza care i-ar putea permite să producă 1 miliard de doze de vaccin pe an.

„Acțiunile defensive, precum cele din sectorul medical, tind să evolueze bine în perioade de recesiune, cererea pentru produse medicale fiind stabilă.

„Mai mult, compania a anunțat câștigarea unui premiu de până la 483 de milioane de dolari din partea Autorității pentru Cercetare și Dezvoltare Avansată Biomedicală din SUA pentru finanțarea procesului de primire a licenței din partea Food and Drug Administration.

„În acest context, Moderna rămâne o companie ce merită urmărită, performanțele sale solide de până acum fiind posibil să continue datorită avantajelor competitive”, a conchis Radu Puiu, Research Analyst în cadrul casei de brokeraj.

Trei faze de cercetare

Potrivit cercetării XTB transmisă Gândul.ro, de obicei, perioada de dezvoltare a unui vaccin este de 12 – 15 ani. Însă, mai spun cei de la casa de brokeraj, la nivel oficial se vehiculează o durată de doar un an, un an și jumătate.

Estimările vin în urma experienței acumulate deja de companiile farmaceutice care dezvoltă astfel de vaccinuri, în lupta cu virusuri similare precum MERS sau SARS.

Înainte ca un vaccin să fie autorizat și adus pe piață, acesta trece printr-un proces lung și complex de cercetare, urmat de mulți ani de testare pentru a respecta cerințele de reglementare stricte.

În cazul vaccinurilor, studiile clinice au loc în trei faze de cercetare.

În prima fază (faza I) se dorește determinarea dozajului, urmărirea siguranței, dar și posibilele reacții, testele fiind realizate pe un eșantion mic (20 – 50 de persoane).

În faza II sunt amănunțite analizele legate de dozajul optim și de siguranța administrării vaccinului, fiind utilizat un eșantion mai mare (100 – 300 de persoane).

În ultima fază (faza III) se urmărește reacția vaccinului la scară largă, în special dacă este administrat concomitent cu alte tratamente. Eșantionul vizat este între 3.000 și 50.000 de voluntari.

Avertisment

„Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde bani”.

„Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii.

„XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.

„Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate”, precizează cei de la XTB.

Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată