Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni că este îngrijorat de relaxarea restricțiilor de circulație menite să combată răspândirea noului tip de coronavirus, începând cu 15 mai. El a lansat și un avertisment în acest sens, întrucât, spune el, pericolul infectării este încă mare.
Într-o declarație pentru Digi24, ministrul a spus că riscul de infectare ar putea fi chiar și mai mare în primele zile de după relaxare, cu toate că tocmai atunci ar trebui să se înregistreze o curbă descendentă în ceea ce privește epidemia de COVID-19.
„Mă îngrijorează momentul relaxării, acel moment în care vom avea o reluare a afluenţei de populaţie dintr-o zonă în alta, o interacţiune şi poate o recrudescenţă a transmiterii locale. Dar rămân totuşi optimist în condiţiile în care consider că precauţiile s-au înţeles, distanţarea s-a înţeles, masca în spaţiile închise s-a înţeles, regulile de igienă s-au înţeles şi atunci să sperăm că avem şi un rezultat care să nu ne facă să impunem şi alte restricţii”, a declarat oficialul.
Totodată, Nelu Tătaru a declarat că este îngrijorat de faptul că românii ar putea să nu mai respecte niciun fel de regulă din cauza faptului că au stat prea multă vreme închiși în case în perioada stării de urgență.
El a adăugat că, deși România se află în acest moment într-o situație relativ stabilă în ceea ce privește cazurile de infectare cu noul tip de coronavirus, țara noastră nu este ferită de o creștere abruptă a numărului de cazuri.
„Rămâne ca fiecare dintre noi să poată fi corectorul celorlalți, în măsura în care putem să luăm atitudine. Dacă Curtea Constituțională a dat un verdict, s-au restrâns niște drepturi fundamentale… gândiți-vă că noi nu am fi putut gestiona această pandemie dacă nu impuneam nişte restricţii; gândiți-vă că nu am fi putut opri nişte focare la Ţăndărei, la Suceava, dacă nu impuneam carantina; nu reuşeam să oprim nişte focare la Focşani, la Suceava, la Deva dacă nu impuneam nişte reguli, chiar dacă au fost militare, dar vine un moment când trebuie să conştientizăm că am trecut prin ceva deosebit. Faptul că suntem la suprafaţă nu înseamnă că nu ne putem duce la fund”, a spus ministrul Sănătății.
Totodată, Nelu Tătaru a declarat că România se află într-o așa-numită „fază de platou” și a explicat că există diverse motive pentru care numărul de cazuri nu a scăzut până acum. El a adăugat că se așteaptă, totuși, la o scădere a numărului de noi cazuri de COVID-19 în următoarele zile, însă a adăugat că în primele zile de după relaxarea restricțiilor este nevoie de foarte multă precauție pentru ca scăderea să aibă loc.
„Noi, Suedia, Polonia şi Anglia suntem pe acel platou – unele dintre aceste ţări erau de patru săptămâni. Ceva nu lasă ca acest număr de cazuri să coboare: că sunt cazurile din căminele de bătrâni, că sunt cazurile persoanelor care îngrijesc aceşti bătrâni, că sunt cazurile din spitale, de personal medical, există încă o transmitere acolo. Plus că a trebuit să gestionăm perioada de Paşte şi perioada weekendului de 1-3 mai. Mă aştept ca în următoarele cinci-şase zile să vedem că avem un număr de cazuri noi în scădere, dar aceste cinci-şase zile cam coincid cu primele zile de relaxare. Şi dacă ne-am temut sau am avut precauţii în zilele de Paşti, în zilele de 1-3 mai, mai avem precauţii acum şi la relaxare. Trebuie gestionate bine aceste prime zile, fiindcă relaxarea dă și o falsă siguranță, care duce la noi infectări.”, a spus el.
Nelu Tătaru le-a mai recomandat românilor să respecte regulile de distanțare socială și celelalte precauțiuni chiar și după ridicarea stării de urgență. Ministrul a explicat că respectarea acestor reguli ar putea aduce o scădere a numărului de cazuri noi de infectare cu noul tip de coronavirus.
Numărul deceselor provocate de COVID-19 în România a ajuns luni la 982.