Starea de urgentă instituită din cauza pandemiei de coronavirus a avut și efecte pozitive, precum reducerea poluării, a spus specialistul în protecția mediului Valentin Negoiță, președintele organizației neguvernamentale Ecotic, la Gândul Live, și nu trebuie să uităm ca, după relaxarea restricțiilor, trebuie să avem un comportament responsabil și să respectăm natura.
„Faptul că am stat acasă, că nu am circulat, în marile orașe cel puțin, că traficul a fost redus la maximum a condus și la o reducere a poluării și, implicit, la o reîntoarcere a noastră la niște valori tradiționale”, a explicat Valentin Negoiță, la Gândul Live.
Este vizibil că lumea a început să meargă mai mult pe jos,în această perioadă, dat fiind și sezonul care ne stimulează, spune Valentin Negoiță.
„Cel puțin trei priorități vom avea în continuare cu toții. Menținerea curățeniei în casă, pe străzi, la birouri, în mijoacele de transport va fi o deirecție pe care o vom urmări probabil cu toții. Apoi, lucrul de acasă cred că va continua să fie o prioritate pentru mahjoritatea dintre noi care putem să facem acest lucru și, evident, digitalizarea ne va ajuta în cea mai mare măsură să facem față sarcinilor de serviciu, dorinței de informare și preocupărilor de educație și nu în ultimul rând de divertisment”, este de părere Valentin Negoiță.
„Am câștigat niște valori care poate erau pierdute pentru moment sau măcar uitate: familia, gătitul, luarea meselor împreună, , dar și timp de reflecție pentru a ști ce avem de urmărit în continuare”, este de părere Valentin Negoiță.
Totuși, a subliniat Valentin Negoiță, trebuie să respectăm regulile atunci când decidem să mergem, în grupuri restrânse, în drumeții în natură.
„Să urmărim niște reguli de deplasare, de picnic și, de ce nu, de parcare pe locurile indicate, și nu neapărat pe iarbă și pe spațiile verzi”, a spus președintele Ecotic, ONG care în această perioadă și-a făcut o prioritate din educația ecologică online, atât pentru tineri, copii și familii, orientare care va fi urmărită în continuare.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a declarat recent că după încheierea stării de urgență, din 15 mai, românii vor putea să părăsească locuințele pentru a merge la activități de recreere precum alpinismul, pescuitul sau drumețiile.
Potrivit documentului pus în dezbatere publică de MAI sâmbătă, ar urma să fie permise activități reacreativ -sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare,canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult trei persoane.