EXCLUSIV. Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății că i-a abandonat: „N-am primit nici măcar un leu de la statul român”

EXCLUSIV. Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății că i-a abandonat: „N-am primit nici măcar un leu de la statul român”
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Tătaru: Nu putem să nu respectăm niște reguli și pe urmă tot noi să strigăm că n-avem loc în spital! Mediafax FOTO, Dani Amariei
Publicat: 15/05/2020, 12:42
Actualizat: 15/05/2020, 16:22

Medicii de familie susțin că au devenit victimele stării de urgență, întrucât au fost nevoiți să preia mai multe responsabilităţi, însă tehnic nu erau pregătiţi: nu ar fi avut echipamente de protecţie şi nici dezinfectanţi. Pe 15 martie, AMFB publica pe o scrisoare deschisă, adresată decidenților din domeniul medical, în care solicita rezolvarea a douăsprezece probleme cu care se confruntă medicii de familie  pe perioada stării de urgență, printre care dotarea cu echipamente de protecție, materiale dezinfectante. În ciuda solicitărilor făcute, aceștia nu ar fi primit niciun fel de protecție. 

  • Ambulatoriile de specialiate au fost închise, iar multe obligații le-au revenit medicilor de familie, indiferent că era vorba de prescripții medicale în afara specialității lor;
  • Pe lângă rețetele bolnavilor cronici, aceștia au fost nevoiți să elibereze rețete și pentru alte tipuri de afecțiuni: boli oncologice, reumatologice, hematologice, diabet;
  • Consultațiile au scăzut cu 20 la sută la nivel de cabinet, iar plățile din partea CNAS au scăzut cu cel puțin 20-30 la sută pentru fiecare medic;
  • În jur de 30 la sută din buget s-a cheltuit pe materialele de protecție, iar veniturile medicilor de familie au scăzut cu 20-30 la sută pe cabinet.

Susțin că Ministerul Sănătății i-a ignorat

„Singurele echipamente pe care le-am primit au fost cele din donații. Statul ne-a ignorat complet. Am cheltuit niște sume uriașe. Avem pierduri uriașe pentru că facturile sunt mai mici. De exemplu, factura mea pe luna aprilie este cu 8000 de lei mai mică decât de obicei pentru a întreține cabinetul. Este strigător la cer. Nimeni din țara asta  nu a primit de la statul român niciun leu”, spune Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Famililor București, contactată de Gândul.ro.

Și la Timiș  medicii de familie s-au confruntat cu lipsa echipamentelor, explică Mihai Iacob, președintele Filialei Timiș a Asociației Medicilor de Medicină Generală, de la Consiliul Județean au primit doar 15 cutii de mănuși la 460 de medici și 30 de cutii de măști.

„Echipamentele de protecție au fost deficitare. Singurul lucru pe care l-am primit au fost 100 de măști chirurgicale de medic și 10 măști protectoare FFP2. Asta ținând cont că avem și asistente medicale. Și acestea au fost o donație. A fost o cheltuială suplimentară din partea tuturor medicilor de familie. În Timiș sunt 462 de medici de familie, suntem a doua localitate ca număr. Am încercat să facem o serie de apeluri la societatea civilă din Timiș și la organizațiile de voluntari din Timiș prin care să  ne sponsorizeze. Asociația Timisiensiss a reușit să strângă o sumă de bani și acum ne ocupăm de dotarea cabinetelor de medicină de familie cu lămpi cu ultraviolete de tip  C pentru sterilizarea aerului din cabientul medical. Însă asta, datorită implicării societății civile, a organizațiilor civile”, spune medicul Mihai Iacob.

O mare parte din veniturile medicilor s-au dus pe echipamente de protecție: halate speciale impermeabile, viziere, măști FFP2, asta deși au fost prima linie alături de cei de la Salvare, UPU. Revoltații, medicii au trimis o solicitare către Ministerul Sănătății în care solicitau echipament de protecție, însă, instituția le-a răspuns că „nu fac parte din echipa unui spital COVID”.

Chiar ei informează populația dacă au febră sau alte simptome să meargă la medicul de familie. Oricare pacient care prezintă febră la ora actuală și are o infecție de căi  respiratorii superioare este un potențial purtător de  SARS-CoV-2. Ministerul ne-a răspuns  să ne spălăm pe mâini. Este jenant, dacă ăsta era sprijinul pe care ni-l oferea. Problemele noastre sunt mult mai vechi, am rămas singurul sector care nu a fost nici renumerat adecvat. Problemele de finanțare erau grave și înainte. Pandemia le-a accentuat, asta pentru că am fost nevoiți din acel buget să alocăm 20-30% pentru echipamentele de protecție. Problemele sunt numeroase, o grămadă care vin din spate și care s-au agravat acum și probabil vor răbufni în perioada următoare. Noi am luat tot felul de măsuri, am pus flyere pentru informarea pacienților. Oamenii au înțeles, spune medicul Mihai Iacob.

Sprijinul populației, dar nu și cel al autorităților

România e singura țară care își plătește medicina primară cu doar 5, 8%  din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). În Israel se dă până la 20%, în Germania 15-18%.

„Avem sprijinul populației, dar nu îl avem pe cel al autorităților, nici locale, nici centrale. Suntem cea mai prost plătită categorie de medici din toată Europa”, atrage atenția medicul Mihai Iacob.

Pe perioada pandemiei, majoritatea cabinetelor de medicina familiei (99.1%) au oferit consultații la distanță, potrivit unui sondaj realizat de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie la începutul lunii mai.

De altfel, 96.3% dintre cabinetele de medicina familiei au acordat consultații care anterior erau solicitate și accesate de pacienți la alte niveluri de asistență medicală (ambulator/ policlinică/ spital).

Numărul total al consultațiilor acordate în luna aprilie 2020 de cabinetele de medicina familiei, comparativ cu luna aprilie 2019, a fost scăzut (79.4%) sau s-a menținut la același nivel (14.9%). Un procent mic dintre respondenți a observat o creștere a numărului total de consultații, comparat cu aceeași perioadă a anului trecut (5.7%).

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?