Doi din trei români consideră că pandemia COVID-19 are legătură cu puterea ocultă mondială, conform rezultatelor unui sondaj online realizat de platforma media EM360.
În plus, aproximativ jumătate dintre cei intervievați sunt de părere că scenariile potrivit cărora actuala #coronacriza este creată artificial de către puterea ocultă mondială sunt parțial adevărate, întrucât „nu iese fum fără foc”.
Mai mult, 17% din total apreciază că aceste scenarii au o bază reală și sunt plauzibile.
Tot în acest context, întrebați fiind ce cred despre noul coronavirus, doi din zece respondenți sunt de părere că a fost creat artificial în laborator.
În contrapartidă, trei din zece respondenți au declarat că teoriile conspiraționiste, conform cărora această criză a fost creată de către oculta mondială în vederea obținerii de profit și a controlului demografic, nu au bază reală și sunt fake news.
Doar 3,3% nu au auzit astfel de scenarii.
Ignoranța guvernelor statelor lumii și prioritățile strategice greșite ale acestora reprezintă cauzele principale ale actualei pandemii pentru 31,2% dintre cei intervievați.
Lipsa de transparență a guvernelor, în special a celui de la Beijing, se află pe locul II în topul cauzelor pandemiei de COVID-19 pentru 20,8% dintre respondenții la studiu.
În plus, actuala criză sanitară reprezintă pentru 19% dintre participanții la studiu o măsură de control demografic a populației îmbătrânite, pe fondul deficitelor globale uriașe ale fondurilor de pensii.
Pentru un procent de 18,1% dintre intervievați, supremația globală dintre China, Rusia și SUA este și ea una dintre cauzele pandemiei de COVID-19, percepute de români.
Dacă 14,1% dintre români consideră că pandemia COVID-19 este cauzată de cicluri naturale, ecosistemice, de propagare a bolilor, la polul opus 12,5% cred că virusul a fost creat în laboratoare de cercetare virusologică, medicală și chimio-farmaceutică.
Un procent destul de important, de 12,6%, afirmă că la originea virusului se află fundația miliardarului american Bill Gates, care a anunțat, de altfel, că lucrează intens la un vaccin împotriva acestui virus.
Totodată, 7,6% pun crearea și răspândirea acestui virus pe seama dezvoltării tehnologiilor militare chimice și biologice, în timp ce 7,2% cred că la origine se află tehnologiile 5G.
Cei mai mulți, respectiv 46,2%, consideră că SARS-CoV-2 face parte din familia coronavirusurilor deja cunoscute, în timp ce 33,5% spun că este un virus respirator necunoscut până acum.
În contextul evoluției economiei României după pandemie, șase din zece respondenți sunt de părere că își va reveni cu mare greutate, iar 26,1% consideră că economia „va fi la pământ”.
Doar 7,7% sunt optimiști și cred că economia își va reveni rapid, iar 6,4% nu știu ce se va întâmpla.
De altfel, peste jumătate dintre respondenți afirmă că și după ridicarea restricțiilor de circulație vor fi mai atenți cu cheltuielile lor.
Pentru cei mai mulți din români (circa 57%), cea mai importantă lecție învățată în timpul pandemiei a fost aceea că „trăiesc într-un stat slab organizat, care nu dă semne că se va schimba”.
Nu în ultimul rând, pentru doi din zece, lecția principală a fost că „am nevoie de puține lucruri ca să trăiesc bine”, iar pentru 12,2% cea mai importantă lecție a fost aceea că „familia mea merită mai mult din timpul meu”.
Sondajul cu privire la percepțiile românilor despre pandemia COVID-19 a fost efectuat în perioada 6 – 11 mai 2020 și la el au răspuns 1.508 de utilizatori de internet din România, cu vârste cuprinse între 18 și peste 55 de ani.
Șase din zece respondenți au între 35 și 55 de ani, 73% sunt din mediul urban și circa 68% sunt femei.
Rezultatele sondajului arată diferențe semnificative de percepție la anumite întrebări între respondenții din mediul rural și cei din mediul urban, ori între femei și bărbați.
Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ