Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni seara, că este normal să le fie luată temperatura românilor la intrarea în magazin, pentru că, dacă au febră, riscă să îmbolnăvească și alți oameni. Arafat a spus că și lui i se ia temperatura zilnic la MAI.
Raed Arafat a povestit, luni seara, la Digi 24, că cineva l-a sunat pentru a-l convinge că nu este corect ca unei persoane să i se ia temperatura la intrarea în magazin.
„Am fost sunat de o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră la un hipermarket sau un supermarket. Au vrut să îi ia temperatura, ea nu a vrut și nu au lăsat-o să intre. Eu cred că trebuie să ne obișnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță. Nu te atinge, nu îți face nimic, doar îți ia temperatura. Dacă afișează o temperatură peste 37,3 nu ți se permite să intri. Înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal”, a spus Arafat.
Acesta a explicat și de ce i se pare o măsura normală: „Pentru că atunci când intri acolo, dacă totuși ești bolnav (…) pui în risc viața altora. Această măsură este una foarte normală”, a mai spus Arafat.
Șeful DSU a mai spus că și lui i se ia temperatura în fiecare zi când merge la Ministerul de Interne și la fel când merge la Centrul de Comandă de la Ciolpani.
„Eu când intru la Minister dimineața sau când mă duc la Ciolpani la Centrul de Comandă, pompierul la poartă nu îmi deschide mie bariera până nu îmi ia temperatura”, a povestit Arafat.
Avocaţii chestionați de Mediafax au părerile împărţite în privinţa legalităţii prelevării temperaturii de agenţii de pază sau jandarmii postaţi la uşa unor magazine.
Avocatul Cosmina Cerva spune că desfăşurarea activităţilor medicale în România este reglementată foarte clar de legislaţia în domeniu.
„Procedura prin care jandarmii, paznicii sau bodyguarzii măsoară temperatura corporală a cetăţenilor la intrarea în spaţiile comerciale şi instituţiile publice reprezintă un abuz. Pe lângă faptul că se încalcă prevederile Costituţiei (Art. 22 alin. Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant), Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Încălcarea dreptului la viaţă privată din punct de vedere al informaţiilor referitoare la sănătatea persoanei), putem vorbi şi de infracţiunea prevăzută de art. 348 Cod penal – exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”, a precizat Cosmina Cerva.
„Având în vedere că măsurarea temperaturii corporale este folosită în scop medical, se impune prezenţa cadrelor medicale autorizate în acest sens”, mai spune avocatul.
Pe de altă parte, alţi jurişti spun că vorbim doar de citirea unei cifre de pe un termoscaner, deci nu este nevoie de pregătire medicală.
Avocatul Cristian Ene: „Măsurarea temperaturii nu reprezintă o prelevare a unei date cu caracter personal ce să conducă ulterior la identificarea persoanei de la care s-a prelevat, deoarece autoritatile nu solicită numele si prenumele sau CNP -ul persoanei verificate. Nu trebuie cuiva pregătire de specialitate pentru a citi un termometru”.
Oamenii nu sunt încântaţi că paznicii sunt cei care decid dacă intră sau nu într-un magazin.
Reporter: Cum e această experienţă să vă ia temperatura un paznic?
Client: Un pic cam neplăcută, dar asta e. Trebuie să ne conformăm.
Reporter: Ce părere aveţi că ne ia temperatura paznicul?
Nu mă interesează acuma deosebit momentan.
La rândul lor, aceşti paznici spun că au reguli clare.
Reporter: Se notează undeva această temperatură?Paznic magazin: Apare aici şi dacă are mai mult de 37,4 nu are voie să intre.
Reporter: Aveţi o aplicaţie specială pentru termometru, da?
Parznic magazin: Da.
Începând de săptămâna trecută, la intrarea în orice instituţie sau spaţiu public închis, vizitatorilor li se ia temperatura.
Ministerul Educației a schimbat valoarea temperaturii corpului pentru cei care vor veni la școală să susțină Evaluarea Națională și BAC-ul. Astfel, cei care au peste 37,3 grade, nu vor intra la examene, anuntă EduPedu.ro.
Temperatura este cu 0,3 grade peste cea prevăzută de Ministrul Sănătății în Ordinul comun cu ministrul Educației privind regulile din școli în perioada cursurilor de pregătire și a examenelor.
Modificarea vine după ce Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat că temperatura stabilită pentru accesul în spații comerciale al persoanelor este de 37,3 grade Celsius. Arafat și-a justificat această limită spunând că „referința a fost luată de la Organizația Mondială a Sănătății”.