Forumul Economic Mondial avertizează într-un studiu publicat marți, 19 mai, cu privire la o posibilă recesiune globală de lungă durată după ce va trece pandemia de Covid-19. De aceeași părere este și George Soros, care în ultima vreme a tot tras semnale de alarmă cu privire la o mega-criză economico-financiară.
Într-un sondaj care a cuprins aproximativ 350 de manageri de risc, Forumul Economic Mondial a descoperit că două treimi dintre respondenţi au identificat o contracţie îndelungată drept principalul risc cu care se va confrunta economia mondială în următoarele 18 luni. De asemenea, jumătate dintre managerii de risc se aştepată la insolvenţe şi consolidare industrială, la eşecul unor industrii de a-şi reveni şi la un nivel ridicat al şomajului, în special în rândul tinerilor.
Comparativ, în luna ianuarie, problemele ce aveau legătură cu schimbările climatice ocupau primele cinci poziţii în clasamentul îngrijorărilor pe termen lung. Acum, lista este compusă în principal de probleme economice, chiar dacă posiblitatea unei noi pandemii de Covid-19 sau o altă boală infecţioasă se numără printre potenţialele ameninţări.
„Pandemia de Covid-19 a devastat vieţi şi mijloace de trai. A declanşat o criză economică cu implicaţii de amploare şi a scos în evidenţă neconcordanţele din trecut”, a subliniat Saadia Zahidi, directorul Forumului Economic Mondial.
Raportul publicat marţi avertizează că obiectivele în domeniul mediului riscă să fie abandonate ca urmare a pandemiei, însă guvernele ar trebui să pună la punct o revenire verde. „Avem acum o oportunitate unică de a folosi această criză pentru a face lucrurile diferit şi a reconstrui economii mai bune care sunt mai sustenabile, rezistente şi inclusive”, a spus Saadia Zahidi.
Raportul a fost elaborat de Forumul Economic Mondial împreună cu Marsh & McLennan Companies Inc şi Zurich Insurance Group.
Forumul Economic Mondial, care reuneşte în fiecare an în staţiunea de ski Davos elita politică şi economică a lumii, publică începând din 1979 un clasament al celor mai competitive naţiuni ale lumii în termeni de productivitate şi creştere pe termen lung.