INDUSTRIA TUTUNULUI. Gilda Lazăr, JTI: Vrem să fim parteneri de dialog, nu pedepsiții de serviciu. / Grupul de Comunicare Strategică e o entitate diformă, cu multe tentacule, dar necunoscută

INDUSTRIA TUTUNULUI. Gilda Lazăr, JTI: Vrem să fim parteneri de dialog, nu pedepsiții de serviciu. / Grupul de Comunicare Strategică e o entitate diformă, cu multe tentacule, dar necunoscută
Veniturile bugetare din accizele pe țigări au crescut cu un sfert în martie față de anul trecut
Publicat: 19/05/2020, 16:08

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria, a reclamat, marți, în cadrul unui eveniment online dedicat mediului de afaceri, lipsa unui partener real de dialog la nivelul autorităților în contextul stării de urgență, perioadă în care industria tutunului a virat venituri în creștere din accize la produsele din tutun și a fost cel mai mare contribuabil la bugetul statului. Prin urmare, reprezentantul acestui domeniu economic își dorește o comunicare mai bună, precum și predictibilitatea cadrului legislativ, mai ales pe fondul unei nevoi sporite de fonduri.

„Ceea ce ne dorim în noua economie este predictibilitatea cadrului legislativ și fiscal. La următoarea modificare a accizei, sau a cadrului de reglementare, vrem să fim parteneri de dialog, nu pedepsiții de serviciu, așa cum am fost întotdeauna”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria la webinarul „Business în Noua Economie”, organizat de EM360 și România Durabilă.

„E evident că la acest nivel sectorul economic nu e reprezentat cum se cuvine”

„Planeta, economia sunt închise, trăim într-o altă realitate. În această realitate, noi reprezentăm partea rezilientă. Suntem bucuroși că am putut să ne vedem de treabă. Am plătit taxele la timp și mai mult decât anul trecut. În primul trimestru din acest an veniturile bugetare din accize la produsele din tutun au crescut cu 15,3%. Aceasta în ciuda închiderii sectorului HORECA și a unor magazine, a existenței zonelor carantinate și a faptului că trăim și muncim într-un război anti-tutun. Criza a arătat că industriile legale nu pot fi contestate, și nici contribuția acestora la buget”, a mai spus reprezentantul JTI, potrivit unui comunicat de presă transmis marți de reprezentanții companiei.

Potrivit datelor companiei, JTI Romania a virat în aprilie la buget suma de 318 milioane de lei, reprezentând accizele și TVA pentru produsele puse pe piață în luna martie. Pentru luna martie 2020, industria tutunului a virat la stat circa 1,5 miliarde de lei. În contextul scăderii abrupte a încasărilor din accizele provenite din sectorul energetic, tutunul a devenit cel mai solid contribuabil la bugetul statului.

„Până acum, în starea de urgență, ne-am confruntat cu lipsa unui partener real de dialog. Acest Grup de Comunicare Strategică e așa, o entitate diformă, cu multe tentacule, dar necunoscută, nu știm cine face parte din ea, în ce moment și cum se iau deciziile, dar e evident că la acest nivel sectorul economic nu e reprezentat cum se cuvine. Ne-am adresat oficial Ministerului Economiei, Poliției, Ministerului Finațelor, care ne-au răspuns că solicitările noastre nu sunt de competența lor. Am găsit însă și disponibilitate pentru identificarea soluțiilor, la Economie, la ANPC și chiar la MFP. Cu toate că MFP, în general, ne spune că tutunul, al doilea mare contribuabil la buget, e reglementat de Ministerul Sănătății, ceea ce e un paradox – industria sănătății, cea farmaceutică ar trebui, poate, reglementată de acest minister”, a precizat Gilda Lazăr, referindu-se la problemele cu care compania s-a confruntat în perioada stării de urgență.

La începutul lunii aprilie, Gilda Lazăr arăta că în contextul economic puternic afectat de noul coronavirus este necesară includerea produselor din tutun în categoria produselor de bază, pentru a nu lăsa consumatorii legali, implicit plătitori de accize, să alimenteze piața neagră.

„Credem că economia României va rezista”

Reprezentantul JTI a atras atenția participanților din partea statului la webinar și asupra problemelor sectorului cultural. „Economia fără cultură e mai puțin decât ceea ce ar trebui să fie. Este necesar să vă gândiți și la redeschiderea sectorului cultural. Mulți oameni de cultură sunt liber-profesioniști, iar în această perioadă nu sunt angajați nicăieri, ceea ce e, deja, o problemă de supraviețuire”, a afirmat Gilda Lazăr.

În ceea ce privește estimările pentru viitorul economiei românești, Gilda Lazăr s-a arătat optimistă. „Noi continuăm. Ne vedem de treabă. Valoarea totală a exporturilor de tutun brut și prelucrat în 2019 a fost de 948,4 milioane euro, cu 37% mai mult decât anul precedent, iar tutunul a avut o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de aproape 600 de milioane de euro. România e al treilea producător de țigarete din Europa, după Germania și Polonia. Ca țară, avem aici un avantaj competitiv. Suntem parte din multinaționale, dar companiile care produc în România sunt companii românești, care au angajați români și care plătesc taxe statului român. Reprezentăm o industrie rezilientă, cu produse conservatoare și consum inelastic. Avem motive să fim optimiști. Credem că economia României va rezista. Am avut ani buni de creșteri economice, fără dezechilibre majore, iar cursul de schimb s-a menținut. Ne vom reveni repede”, a concluzionat directorul JTI.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS