Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au convenit să înființeze o anchetă independentă asupra răspunsului global la pandemia coronavirusului.
Rezoluția, aprobată fără obiecții de către reuniunea adunării anuale a OMS a celor 194 de membri, practic la Geneva, permite, de asemenea, ca ancheta să analizeze rolul propriu al organismului de sănătate, potrivit BBC.
Statele Unite au fost, în special, foarte critice cu privire la răspunsul său.
UE a prezentat rezoluția în numele a 100 de țări.
În rezoluție se solicită o „evaluare imparțială, independentă și cuprinzătoare” a răspunsului internațional. Aceasta se va concentra, de asemenea, pe „Orarul OMS al pandemiei Covid-19” al OMS. De asemenea, rezoluția solicită lumii să asigure „un acces transparent, echitabil și în timp util” la orice tratament sau vaccinuri și impune OMS să investigheze „sursa virusului”.
„Consider că nu există nicio obiecție și deci decizia este adoptată”, a declarat președintele adunării, Keva Bain, ambasadorul Bahamas.
Președintele Donald Trump a etichetat organizația drept „marionetă” a Chinei și a suspendat finanțarea pentru OMS. SUA este cel mai mare donator.
El a acuzat, de asemenea, China că a încercat să acopere focarul – lucru pe care îl respinge cu tărie – și a spus că OMS nu a reușit să țină cont de Beijing.
Luni, președintele a publicat o scrisoare pe care a trimis-o șefului OMS Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus în care expune probleme specifice pe care le are SUA.
Secretarul Sănătății a SUA a spus:
„Trebuie să fim sinceri cu privire la unul dintre motivele principale pentru care acest focar a scăpat de sub control: a existat un eșec din partea acestei organizații de a obține informațiile de care lumea avea nevoie și că eșecul a costat multe vieți”, a spus el.
Președintele Trump se confruntă cu alegeri în acest an, iar adversarii văd criticile sale ca pe o încercare de a dezvinovăți pentru manipularea pandemiei sale în SUA, care are cel mai mare număr de cazuri și decese, care au trecut 90.000 luni.
Cu toate acestea, Uniunea Europeană, alături de țări precum Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă, au solicitat, de asemenea, o anchetă cu privire la modul în care a fost tratată pandemia.
Purtătoarea de cuvânt a Uniunii Europene, Virginie Battu-Henriksson, a spus că mai multe întrebări-cheie trebuie să răspundă în cadrul oricărei analize.
„Cum s-a răspândit această pandemie? Care este epidemiologia din spatele ei? Toate acestea sunt absolut cruciale pentru a merge înainte pentru a evita o altă pandemie de acest fel”, a spus ea.
Ea a adăugat însă că acum nu a fost momentul pentru „orice fel de joc de vină”.
Dr Tedros a fost deja de acord cu o revizuire a manipulării agenției de pandemie, în timp ce respingea sugestiile necesare unei revizuiri de anvergură.
El a spus că o evaluare independentă, care ar analiza ce lecții ar putea fi învățate și ar prezenta orice recomandări, va avea loc „la cea mai scurtă ocazie”.
El a cerut consolidarea OMS, printre alte organizații.
Primele cazuri de coronavirus au apărut în orașul chinez Wuhan în decembrie. S-a raportat că virusul a apărut pe o piață alimentară după trecerea barierei speciilor de la animale la oameni.
China a fost acuzată că a încercat să acopere infecțiile în primele săptămâni.
Unii politicieni americani au sugerat că sursa era un laborator din Wuhan care efectuase cercetări asupra coronavirusurilor de lilieci. China a respins ideea, iar experții occidentali au pus la îndoială și ei.
China spune că a fost sinceră despre dezvoltarea epidemiei în China, publicarea codului genetic al virusului în ianuarie și că a partajat informații cu OMS.
Președintele Xi Jinping a declarat luni adunării că țara sa a acționat „cu deschidere și transparență” și a insistat că orice investigație ar trebui să se efectueze.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat marți, la o informare de presă la Beijing, că SUA încearcă să distrugă China pentru a evita propriile responsabilități.
Peste 4,5 milioane de oameni au fost infectați la nivel mondial și peste 300.000 au murit de la apariția virusului.