Prima pagină » Știri » FĂRĂ PRECEDENT. Localnicii unei comune din județul Bacău și-au construit singuri un pod/ Totul a durat doar șase ore, după ce au muncit fără oprire

FĂRĂ PRECEDENT. Localnicii unei comune din județul Bacău și-au construit singuri un pod/ Totul a durat doar șase ore, după ce au muncit fără oprire

Aproximativ 100 de locuitori izolați într-un cătun din lipsa unui pod care să traverseze râul Trotuș pentru a ajunge la școală, la serviciu, la primărie sau la gară au avut inițiativa de a-și construi singuri podul. Totul a durat doar șase ore și nu a fost nevoie nici de licitație și nici de autorizație. 

Viața locuitorilor din comuna băcăuană Brusturoasa s-a schimbat în bine, după ce ani de zile au fost obligați să parcurgă mii de kilometri în plus pentru a ajunge în mijlocul civilizației.

Și –au făcut viața mai ușoară

Au pus umărul la muncă și au construit singuri, în locul podului distrus un nou pod, din lemn, care scurtează drumul spre centrul comunei. Mai mulți localnici din comuna băcăuană Brusturoasa s-au săturat să facă zilnic un ocol greu de suportat și au pus presiune pe primarul comunei pentru a le asigura materiale necesare construcției unui pod.

Pod peste râul Trotuş, realizat cu localnici

Implicarea sătenilor a dat roade și într-un timp record, șase ore, și-au schimbat viața. Sătenilor izolați li s-au alăturat, la ordin, desigur, și câțiva salariați ai Primăriei Brusturoasa, și beneficiarii Legii ajutorului social, și au reușit să facă noul pod. Locuitorii cătunului, care au plecat dimineață la serviciu, după amiaza, la întoarcerea acasă, nu au mai fost nevoiți să facă ocolul obișnuit.

„Ne-am apucat de treabă dimineață, în jurul orei 9, iar la ora 15.00 podul a fost gata. Materialele folosite pentru constuirea podului au fost asigurate din bugetul comunei. O investiție minimă. Cel mai important e că toată lumea a muncit fără oprire. Noul pod era vital pentru familiile care locuiesc în cătunul de peste râu și care trebuiau să facă un ocol însemnat pentru a ajunge la gară sau în centrul localității. Vechiul pod era deteriorat și devenise impracticabil. Pe noul pod pod circula inclusiv autovehicule cu greutatea de până la două tone.” – Valeriu Atudorei, primarul comunei Brusturoasa.

Nu au lipsit criticile: ”Structura podului lasă de dorit! E extrem de fragilă!

Și ca orice lucru bine făcut în România, pe lângă laude, nu au cum să lipsească și criticile. Unele din partea celor, care până mai ieri erau obligați să meargă kilometri în plus pentru a ajunge acasă.  Mihai Ciurcanu îl felicită pe primar, dar, în același timp are și ceva de adăugat: ”Felicitări, însă structura podului lasă de dorit! E extrem de fragilă! Un pod făcut pe o structură identică cu cea de acum 50-60 de ani în urmă…”
Brîndusa Aurelia Toncu, localnică, sare în ajutorul primarului:
”Felicitări domnule Valeriu Atudorei pentru toate proiectele realizate sau în curs de realizare. Totul a fost făcut profesionist și în folosul locuitorilor acestei comune. Personal doresc să vă mulțumesc pentru că prin aceste îmbunătățiri aduse comunei reușiți să oferiți posibilitatea dezvoltării.”
Nicoleta Selaru se întreabă de ce inițiativa celor izolați a fost apreciată și susținută abia acum: ” Incredibil …Cum se pot face toate… Acum, când se apropie alegerile ?!”
Comuna Brusturoasa se află la limita de nord vest a județului Bacău, între comunele Palanca, Agăș, Asău și Ghimeș Făget, pe malul râului Trotuș.

Cătălin Cojocaru, corespondent Gândul.ro

Citește și