Miercuri, 20 mai 2020, Ministerul peruan al Sănătății (Minsa) a anunțat că s-au înregistrat 110 noi decese cauzate de complicațiile îmbolnăvirii de COVID-19, iar bilanțul total indică 3.024 morți generate de infectările cu noul coronavirus.
Pentru că totalul infectărilor cu noul coronavirus în Peru a ajuns la 104.020 de cazuri, respectiv 4.537 de cazuri în ultimele 24 de ore, această ţară ocupă în prezent locul al doilea în clasamentul celor mai afectate state din America Latină, după Brazilia, au scris joi, 21 mai 2020, cei de la EFE.
Pe lângă numărul mare al cazurilor, cifrele oficiale arată că 41.968 de persoane s-au recuperat şi că alte 5.444 au fost externate sau şi-au încheiat perioada de carantină prevăzută de autorităţile sanitare.
Din totalul cazurilor, 7.533 de persoane mai sunt spitalizate, cu şapte mai mult decât marţi.
Cu toate acestea, în ultimele 24 de ore a scăzut la 14 numărul internărilor în secţiile de terapie intensivă, unde mai există în total 869 de bolnavi în stare gravă.
Testele pentru diagnosticarea bolii au ajuns la 715.423 după declararea epidemiei, la 16 martie, în această ţară, după ce autorităţile sanitare peruane au efectuat 35.841 de teste în ultimele 24 de ore.
În plină luptă împotriva epidemiei, Centrul Naţional de Epidemiologie, Prevenire şi Control al Bolilor a informat că 80% dintre pacienţii infectaţi sunt asimptomatici.
Potrivit medicului virusolog, Eduardo Gotuzzo Herencia, în rândul celor asimptomatici se află mulţi tineri care au un bun sistem imunitar.
El a avertizat însă că aceştia pot infecta alte persoane vulnerabile.
„Sunt asimptomatici, dar pot infecta la rândul lor, ceea ce face mai dificilă controlarea bolii”, a menționat expertul.
Nu în ultimul rând, ministrul Sănătăţii, Victor Zamora, le-a cerut cetăţenilor să nu recurgă la automedicaţie şi să se prezinte la centrele medicale dacă prezintă simptome ale bolii.
Cele mai numeroase cazuri au fost înregistrate în rândurile medicilor, asistentelor, polițiștilor, militarilor și jurnaliștilor peruani.
Mass-media peruană, ai cărei angajați au ieșit și ei pe stradă încă din prima zi pentru a relata avansul pandemiei, a pierdut 15 membri, 10 dintre ei infectați în timpul îndeplinirii îndatoririlor lor jurnalistice, potrivit Asociației Naționale a Jurnaliștilor (ANP) din Peru.