CORUPȚIE. Șefii din Poliție, puși să-și monitorizeze cu atenție subordonații. Un raport al Direcției Generale Anticorupție a scos la suprafață mai multe „vulnerabilități”!

CORUPȚIE. Șefii din Poliție, puși să-și monitorizeze cu atenție subordonații. Un raport al Direcției Generale Anticorupție a scos la suprafață mai multe „vulnerabilități”!
Ofițerii DGA au întocmit un raport legat de vulnerabilitățile din Ministerul de Interne. Sursa Facebook/DGA
Publicat: 21/05/2020, 13:30
Actualizat: 21/05/2020, 13:32

Șefii din Poliția Română au fost obligați să-și monitorizeze, cu atenție, subalternii, după ce Direcția Generală Anticorupție a finalizat un raport cu privire la evaluarea incidentelor de integritate produse la nivelul tuturor structurilor Minsterului de Interne. Una dintre concluziile specialiștilor a fost că, pentru a preveni incidente de natura celor descrise în raport, șefii trebuie să-și supravegheze oamenii și să cunoască, pe lângă modul în care își fac treaba, cum își petrec timpul liber și cine sunt prietenii lor.

Potrivit normelor interne, polițiștii cu funcții de conducere trebuie să stea de vorbă cu oamenii lor, să le cunoască problemele de familie, să știe în ce anturaje își petrec timpul liber și care este, în general, comportamentul lor în societate. Prin această metodă, se consideră că pot fi prevenite unele incidente, printre care și fapte de corupție.

Recent, însă, DGA a finalizat raportul anual cu privire la incidentele de integritate produse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, pentru anul 2019, iar una dintre concluzii a fost aceea că șefii trebuie să acorde atenție monitorizării modului de viață al subalternilor.

Ofițerii anticorupție au ajuns la această concluzie după ce au constatat ce fel de fapte au comis polițiștii, anul trecut. Mai mult, pentru prevenirea unor moduri de operare, s-a decis chiar și schimbarea unor proceduri.

Din descrierea faptelor date de către DGA cu titlu de exemplu, reiese că multe dintre faptele de corupție comise de polițiști sunt, de fapt, niște mici înșelăciuni. De fapt, pentru sume modice, aceștia au lăsat impresia, unor persoane, că le pot ajuta să rezolve unele amenzi ori probleme.

Drept dovadă, a fost prezentat un caz de la Argeș, unde un polițist rutier a luat 50 de euro de la un bărbat pe care l-a convins că poate interveni pe lângă angajații primăriei, în așa fel încât să scape de amenzi în valoare de 536 de lei.

Un alt exemplu este un caz din localitatea băcăuană Moinești , unde un agent a cerut unei persoane 5000 de euro, după ce i-a spus că poate rezolva o problemă legată de un dosar penal, în condițiile în care are o relație apropiată cu procurorul de caz.

La aceste înșelăciuni se adaugă și multe fapte de corupție clasice, în care polițiștii au primit bani pentru a nu aplica legea. În plus, mai sunt și acte de indisciplină.

Spre exemplu, un polițist rutier din Brașov, care era programat să intre în schimbul I, a trecut mai întâi pe la bar, unde după ce s-a îmbătat bine, l-a sunat pe șeful său și i-a spus că pleacă acasă din cauza unor necazuri de natură sentimentală. Ulterior, agentul a repetat povestea, dar nu și-a mai sunat comandatul și a lipsit, pur și simplu, din post.

Proceduri schimbate din cauza corupției

În plus, după constatarea unor infracțiuni comise de polițiști, la propunerea DGA au fost schimbate și unele proceduri, despre care s-a dovedit că trebuiau îmbunătățite. Este cazul unui subofițer din Buzău, desemnat să facă parte din Comisia de distrugere a țigaretelor provenite din contrabandă.

După ce polițistul a fost prins cu portbagajul încărcat cu țigările care trebuiau distruse, ofițerii DGA au inițiat, către Inspectoratul General al Poliției (IGPR) un demers prin care să se stabilească modul de desfășurare a activităților și responsabilitățile polițistului care face parte din Comisiile de distrugere a produselor provenite din contrabandă.

În funcție de datele oferite de rapoartele DGA, la nivelul Poliției Române au fost deja implementate o serie de măsuri. Printre acestea se numără montarea de camere de supraveghere atât în  interiorul cât și în exteriorul mașinilor de poliție și realizarea unor teste de integritate, de către ofițeri DGA sub acoperire, pentru polițiștii cercetați pentru acte de corupție dar găsiți nevinovați.

La toate acestea, se adaugă și o măsură care impune „monitorizarea permanentă a subordonaților de către de către șefii nemijlociți, pentru a cunoaște permanent atât preocupările profesionale și cele extraprofesionale ale acestora”.

Surse din Poliție, au dezvăluit, pentru Gândul.ro, că, pentru a se achita de această obligație, șefii stau de vorbă cu subalternii și le cer detalii legate de viața personală, în așa fel încât să identifice eventualele „vulnerabilități” pe care ar putea să le aibă.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres https://tinyurl.com/4kk89pnf
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
ULTIMĂ ORĂ! Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Măsură nouă pentru șoferii care au probleme cu legea. A fost deja integrat și funcționează...
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
EXCLUSIV! Un șofer din Galați a devenit erou după ce a oprit traficul pentru a...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Edgar Allan Poe, inventatorul povestirilor americane de groază. Creatorul detectivului care a inspirat mai târziu...