Direcția Națională Anticorupție a deschis 33 de dosare penale pentru achiziții publice de echipamente medicale în perioada stării de urgență, a declarat șeful instituției, procurorul Crin Bologa, într-o conferință de presă. El a afirmat că în aceste dosare sunt vizate și persoane cu funcții importante în cadrul autorităților contractante.
„Există oameni și companii care au înțeles să profite de pe urma acestei pandemii”, a afirmat Bologa, potrivit Hotnews.ro.
Procurorul șef al DNA a precizat că în 25 din cele 33 de dosare penale deschise pentru achiziții medicale în perioada pandemiei procurorii s-au sesizat din oficiu. În aceste cauze se fac cercetări privind încălcarea prevederilor legale în legătură cu organizarea, atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţii publice directe a unor echipamente de protecţie: măşti, viziere, combinezoane sau izolete.
„Noi nu vânăm faptele de corupţie ca să bifăm statistici, să ne crească numărul de dosare sau să împiedicăm eforturile statului de luptă împotriva răspândirii virusului, ci, dimpotrivă, vrem să ne asigurăm că aceste forţe ale statului în sectorul sanitar şi-au atins scopul, că bugetul public nu este risipit, sifonat în buzunarele celor corupţi”, a susţinut șeful DNA.
Crin Bologa a spus, răspunzând unei întrebări, că în cele 33 de dosare penale deschise pentru achiziții în perioada pandemiei sunt vizate și „persoane cu funcții importante în cadrul autorităților contractante”. „Dacă v-aș spune și funcția, ați identifica și persoana. În scurt timp veți avea și aceste informații, cred că nu va dura mult”.
Tot ce a apărut în presă este în atenția DNA. Se fac audieri atât la societăți private, cât și ale statului, a spus el, precizând că nu pot fi date alte detalii.
„Există și dosare care se referă la achiziții făcute de alte instituții, pe lângă cele centrale. Verificăm achiziții publice făcute la nivelul ministerelor, cât și la nivel central, făcute de spitale”, a spus Bologa, întrebat dacă în dosarele deschise de DNA este vorba și despre achiziții făcute de spitale din țară sau numai despre achiziții făcute de ONAC și Unifarm.
Chestionat despre valoarea contractelor care fac obiectul acestor dosare, șeful DNA a spus că nu poate preciza o cifră exactă, dar că „sesizările se referă la sute de milioane de lei și la milioane de euro ca prejudicii sesizate”.