AVERTISMENT. Încă o țară riscă să se confrunte cu o criză alimentară de proporții. Oamenii ar putea să nu își mai permită nici măcar alimentele de bază

AVERTISMENT. Încă o țară riscă să se confrunte cu o criză alimentară de proporții. Oamenii ar putea să nu își mai permită nici măcar alimentele de bază
AVERTISMENT. Încă o țară riscă să se confrunte cu o criză alimentară de proporții. Oamenii ar putea să nu își mai permită nici măcar alimentele de bază. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/05/2020, 09:44

Problemele economice cu care se confruntă de câteva luni Libanul ar putea duce la o criză alimentară de proporții, în condițiile în care, din cauza prețurilor în creștere rapidă și a crizei provocate de COVID-19, cetățenii acestei țări riscă să nu își mai permită nici măcar alimente de strictă necesitate, cum ar fi pâinea, a avertizat premierul țării, Hassan Diab.  

Libanul este afectat de o criză economică de proporții, în urma căreia moneda națională s-a devalorizat puternic, Banca Națională a fost nevoită să impună măsuri stricte privind controlul de capital, șomajul a crescut rapid, iar țara se află în incapacitate de plată din martie. Toate aceste probleme au apărut, însă, înainte ca țara să fie afectată de pandemia de COVID-19, informează Reuters.

Premierul Hassan Diab a avertizat că pandemia ar putea declanșa o criză alimentară la nivel mondial, iar țările precum Libanul ar fi mult mai vulnerabile din cauza situației lor economice precare.

„Cândva grânarul regiunii din estul Mediteranei, Libanul se confruntă cu o situație dramatică, ce părea de neimaginat acum un deceniu: riscul unei crize alimentare majore”, a spus Diab pentru Washington Post.

El a adăugat că încercările unor țări de a limita exporturile de alimente trebuie oprite și a făcut apel la Statele Unite și la Uniunea Europeană să înființeze un fond de urgență pentru a ajuta statele din Orientul Mijlociu să evite un dezastru umanitar.

„O eventuală foamete ar putea declanșa noi valuri migratorii către Europa și ar putea destabiliza și mai puternic regiunea”, a adăugat acesta.

Libanul a început negocieri cu Fondul Monetar Internațional (FMI) luna aceasta privind un împrumut în valoare de 10 miliarde de dolari, sumă ce ar putea ajuta la finanțarea unui program de reforme în această țară, menit să limiteze cheltuielile bugetare nejustificate și să vină în ajutorul sectorului bancar.

„Protestele foamei”

Moneda națională, lira libaneză, s-a prăbușit în raport cu dolarul, ceea ce a dus la o dublare a prețurilor alimentelor în Liban, țară puternic dependentă de importuri. Această problemă a dus la proteste la nivel național, care au culminat cu moartea unui protestatar și incendierea mai multor sucursale bancare.

„Acum câteva săptămâni, Libanul s-a confruntat cu primele sale «proteste ale foamei». Mulți libanezi deja nu mai cumpără carne, fructe și legume și, curând, s-ar putea să nu își mai permită să cumpere nici măcar pâine”, a spus Diab.

Importatorii de alimente sunt îngrijorați din cauza faptului că rezervele de valută sunt pe terminate, iar cumpărarea de dolari ar putea să devină curând imposibilă pentru ei, din cauza devalorizării continue a monedei naționale.

Din această cauză, unele supermarketuri au început deja să raționalizeze unele produse alimentare, iar clienții pot cumpăra cantități limitate.

În cadrul unui discurs televizat, Diab a anunțat joi că Banca Centrală va interveni pentru a încerca să țină sub control prețurile alimentelor de import.

Cea mai mare parte din importurile de grâu ale Libanului erau asigurate din Rusia și Ucraina, însă Rusia și-a suspendat exporturile, pe fondul pandemiei de COVID-19, iar Ucraina ar putea lua o decizie similară curând, fapt care ar putea agrava situația din Liban.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar