Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Cristian Andrei, neuropsihiatru, despre cazul mamei care și-a izbit bebelușul de pământ: „Femeile pot avea probleme psihoemoționale” / „Tensiunea se simte peste tot”

GÂNDUL LIVE. Cristian Andrei, neuropsihiatru, despre cazul mamei care și-a izbit bebelușul de pământ: „Femeile pot avea probleme psihoemoționale” / „Tensiunea se simte peste tot”

Neuropsihiatrul Cristian Andrei a comentat, la GÂNDUL LIVE, cazul revoltător al femeii care și-a izbit bebelușul de pământ, într-un hotel din Timișoara. Imaginile oribile au fost surprinse de camerele de supraveghere.

„Putem să mai adăugăm și un element pe care medicii îl țin în considerație: femeile pot avea probleme psihoemoționale imediat după naștere, chiar și după un an. Noi nu știm detalii asupra situației respective. Tensiunea aceasta se simte peste tot. Poți să ai reacții pe care ceilalți nu le înțeleg. Tatăl avea problemele lui. Ea nu își dorea copil cu acest om sau să nu fie părăsită.

„Vorbim de o reacție, nu o decizie!”

Putem găsi scuze și acuze. România, ca și alte țări, în epidemie, s-a radicalizat. Oamenii exagerează într-o anumită situație. Lucrurile devin mai intense. Cine dorea să demonstreze cuiva că nu are dreptate, o face cu vocea mult mai ridicată!

Vorbim de o reacție, nu o decizie. Depinde mai puțin de educația persoanei respective. E foarte greu să faci apel la educație, într-un asemenea moment. Nu găsesc scuze acestei persoane, dar reacțiile acestea se pot ivi în perioada aceea, în viața oricărei femei. Reacția depinde de mediul în care se desfășoară scena.

Să vă spun ceva atipic acum. Misiunea mea nu e doar să tratez, ci și să educ. Persoanele cu handicap sunt tot persoane. Cunosc multe persoane cu handicap care sunt agresive, au probleme emoționale.

Spațiul acesta comun dintre noi a devenit foarte tensionat în epidemie. Reglementările sunt greu de înțeles pentru oameni mai needucați. Această perioadă ne privează de niște drepturi pe care le aveam înainte de epidemie. Suntem împiedicați să ne mișcăm în libertate, ajungem să ne descărcăm pe persoana din proximitate. Alții se descarcă pe mamă, copil, cetățean din apropiere. Din păcate, e vorba în general de persoana de atașament, care ține la tine cel mai mult.

Epidemia, o situație-limită: „Iese la iveală cine ești cu adevărat”

Această epidemie este o situație limită. Psihosocial, situația este limită, cu viață sau moarte, eșec sau succes. Ies la suprafață caracterele. O să reacționezi între niște limite. Te hrănești cu ce ai învățat înainte, dacă nu ai fost educat. Așa ai fost crescut. Iese la iveală cine ești tu de fapt. Este unul din avantajele epidemiei, pentru că ne cunoaștem mai bine.

Există și tehnici cât se poate de concrete. Când vreți să nu existe conflictul cu cineva care a pornit deja conflictul, să nu stați în fața persoanei, ci să stați în lateral și să vorbiți despre ceva comun. Se dezarmează mult din conflict. Vorbește-i despre tine, nu despre el. Pune-i mâna pe umăr. Nu apuci pentru că nu l-ai lăsat pe celălalt să apuce. Dacă tu îți propui să nu ai conflicte într-o zi, poți să faci asta. Cea mai eficientă este educația din timp. Cu puțină cultură psihologică poți evita anumite persoane. Conflictele se diminuează foarte mult”, a declarat Cristian Andrei la GÂNDUL LIVE.

Autor