SENTINȚĂ. Liviu Dragnea rămâne în închisoare / O excepţie de neconstituţionalitate ridicată de fostul lider PSD ajunge la CCR

SENTINȚĂ. Liviu Dragnea rămâne în închisoare / O excepţie de neconstituţionalitate ridicată de fostul lider PSD ajunge la CCR
Liviu Dragnea, fostul lider PSD
Publicat: 25/05/2020, 18:55
Actualizat: 25/05/2020, 18:59

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins luni, ca nefondată, o contestaţie la executare prin care fostul lider al PSD Liviu Dragnea solicita să fie eliberat din penitenciar, pe motiv că este deţinut nelegal în închisoare.

Pe de altă parte, judecătorii au sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie ridicată de avocaţii lui Liviu Dragnea, în care se reclamă neconstituţionalitatea art. 598 alin. (1) lit. c) teza a II-a din Codul de procedură penală, articol care se referă la condiţiile în care se poate face o contestaţie împotriva unei hotărâri de condamnare, relatează Agerpres.

Art. 598 prevede: „(1) Contestaţia împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri: (…) c) când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare”.

Liviu Dragnea nu a participat luni la proces, însă el a fost audiat prin videoconferinţă de judecători.

Avocaţii acestuia s-au plâns că, din cauza unor probleme tehnice, „nu prea s-a înţeles mare lucru” din ce a spus fostul preşedinte al PSD.

Liviu Dragnea a depus la începutul acestui an o contestaţie la executare, respinsă de instanţă pe 30 ianuarie, decizie care a fost atacată de fostul lider social-democrat la Completul de cinci judecători de la Instanţa supremă. Şi această contestaţie la contestaţie a fost respinsă luni de magistraţi, decizia fiind definitivă.

În cererea depusă în instanţă, avocaţii susţin că Liviu Dragnea este deţinut ilegal în penitenciar, deoarece completul de 3 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupţie. Avocaţii invocă astfel o decizie a Curţii Constituţionale din octombrie 2019.

Dragnea a făcut mai multe încercări de a ieşi din penitenciar, prin introducerea în instanţe a unor căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse.

Știrea inițială:

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, luni, o nouă contestaţie la executarea pedepsei, el fiind audiat prin videoconferinţă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Audierea a fost marcată, însă, de mai multe probleme tehnice, de aceea Liviu Dragnea va cere rezolvări.

Liviu Dragnea, fost președinte al Camerei Deputaților, a fost audiat prin videoconferinţă de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a susţine contestaţia la executare.

Însă audierea sa a fost marcată de probleme tehnice.

Dragnea, audiat prin videoconferință

„Din păcate, ceea ce a spus domnul Liviu Dragnea s-a auzit foarte prost şi urmează să facă o adresă către Înalta Curte pentru a remedia acest aspect. Din păcate, nu am prea înţeles mare lucru. Dânsul a susţinut, în esenţă, asta a spus, că se află într-o detenţie nelegală”, a declarat Flavia Teodosiu, avocatul lui Liviu Dragnea.

La contestaţia de luni, apărătorii au invocat, drept temei pentru susţinerea contestaţiei, o decizie a Curţii Costituţionale.

„În 10 octombrie 2019 a apărut motivarea CCR care a statuat că la ICCJ nu a fost respectat articolul 29 din Legea 78 (pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, n.r) care prevedea ca toate completele de la fond să fie specializate”, a explicat Flavia Teodosiu.

Un an de când Dragnea a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare

Liviu Dragnea a fost condamnat, anul trecut, la 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive. Fostul lider PSD se află încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Magistrații instanței supreme au pronunțat, pe 27 mai 2019, decizia definitivă în dosarul DGASPC Teleorman, în care liderul PSD Liviu Dragnea a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu și în care a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Forțele Aeriene Ucrainene pot ridica în aer doar trei avioane F-16!
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei,...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Noi imagini cu mașina care a produs accidentul din Pantelimon. Bunicul copiilor loviți: „Inconştienţi care...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
Vedeta care a apelat la MAME-SUROGAT pentru a avea copii! De ce a ales să...
Noi imagini filmate înainte de accidentul din Pantelimon. Tinerii din Logan ar fi făcut schimb...
S-a dat alarma! Gheorghe Șerban a dispărut de duminică. Poliția face apel la populație pentru...
Cine este iubita lui David Popovici. Tânăra a izbucnit în lacrimi după ce înotătorul a...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Care e diferența, de fapt, între VEHICUL și AUTOVEHICUL? Mulți cred că știu răspunsul, dar...
Proteste în Venezuela după victoria contestată a lui Maduro la alegeri
CEVA de pe PLANETA noastră creează OXIGEN ÎNTUNECAT! Ce este acesta?
Românii cu buletin au fost avertizați. Vor ști totul despre tine. Este capcană chiar în...
Menții răcoare în casă pe caniculă. Cum poți face economie în portofel
Insula Iubirii sezon 8, 29 iulie 2024. Ce a spus Andrei după ce a văzut...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Culiță Sterp, dezvăluiri neașteptate despre relația cu socrii! Cum se înțelege artistul cu părinții Danielei...
Ce posta pe rețelele sociale adolescentul de 17 ani care a provocat accidentul mortal din...
BANCUL ZILEI. Bulă o sună pe doamna profesoară și o întreabă: -Vă merge frigiderul?
Botaniștii au votat pentru modificarea denumirii unor plante, considerate rasiste