Rusia a solicitat scuze de la agenția de știri Bloomberg pentru un raport pe care l-a publicat despre nivelul scăzut de încredere al președintelui Vladimir Putin în rândul rușilor.
Ambasada Rusiei la Washington DC a declarat într-o postare pe Facebook că articolul lui Bloomberg, care a citat un sondaj luna trecută realizat de principalul sondaj finanțat de stat din Rusia, All-Russian Public Opinion Public Center (VTsIOM) a fost „scris” să promoveze grafice false și să creeze imagini vizibile false durabile despre „dinamica negativă” din Rusia. ”
Raportul despre Bloomberg a menționat că doar 27% dintre respondenți la sondaj, publicat pe 27 aprilie, l-au numit pe Putin atunci când i s-a cerut să numească un politician în care ei au cel mai mare încredere.
Ambasada a spus, însă, că „redactorii Bloomberg continuă să arate lipsa de respect pentru cititorii săi”, întrucât „nivelul real de încredere” este de 67,9 la sută, număr care se referă la a doua parte a sondajului care a întrebat în mod specific dacă respondentul a avut încredere în Putin.
Bloomberg nu a comentat public asupra acestei probleme.
Nu este prima dată când sondajele VTsIOM pe această problemă s-a zvonit că ar fi o sursă de iritare pentru președinte.
În mai 2019, VTsIOM a adăugat întrebarea închisă, da sau nu, dacă respondenții au avut încredere în Putin, un format care a dus la o creștere imensă a ratingului său.
Unii critici s-au întrebat de ce agenția și-a schimbat metodologia și au acuzat VTsIOM că ar fi cedat presiunii din Kremlin.
Directorul general al VTsIOM, Valeri Fedorov, a explicat la acea dată că schimbarea a fost făcută pentru a face datele „mai ușor de înțeles pentru publicul nostru și pentru comunitatea jurnalistică”.
Un sondaj efectuat de Centrul Levada independent din 6 mai a susținut sprijinul pentru Putin la 59% în aprilie, în scădere față de 63% în luna precedentă. A fost cea mai mică notă de aprobare înregistrată pentru Putin din septembrie 1999.
Însă, un al doilea sondaj Levada lansat în aceeași zi, cu toate acestea, arată un sprijin sporit pentru amendamentele constituționale care i-ar permite, printre altele, lui Putin să obțină încă două mandate de președinte.
Potrivit acestui sondaj, 47% dintre ruși sunt favorabili pachetului de amendamente, în creștere față de 40% în martie. Cei care au spus că vor participa cu siguranță la votul național la modificările constituționale au fost și mai susceptibili să îi susțină, 58% dintre ei spunând că vor vota „da”.
În ultimele săptămâni, Moscova s-a retras în mai multe puncte de vedere occidentale cu privire la răspunsul lor la focar.
Ministerul de Externe, pe 14 mai, a criticat Financial Times și The New York Times, după ce au raportat că numărul mortilor coronavirusului rusesc ar putea fi mult mai mare decât spuneau oficialii.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului, Maria Zakharova, s-a plâns de ceea ce a numit „dezinformarea” de către cele două ziare și a spus că scrisorile care solicită retragerea vor fi transmise ambelor.