Adrian Bența a vorbit la GÂNDUL LIVE despre majorarea pensiilor, în urma declarației ministrului de Finanțe, Florin Cîțu , care a spus că majorarea pensiilor creează probleme de sustenabilitate pentru bugetul următorilor doi ani. De asemenea, economistul Adrian Bența a afirmat că Lege privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei nu ar trebui să existe o astfel de lege, pentru că nu ar trebui să tranformi ANAF-ul într-o agenție de recuperare pentru propietari, iar veniturile din chirii trebuiau declarate la Fisc și impozitate.
„Nici înainte de această criză nu credeam o posibilă creștere a pensilor cu 40%, pentru că economia nu suporta nici înainte de criză această creștere. Bugetul total era la 80 de miliarde de lei, aproape de 20 miliarde de euro. România nu-și permite să plătească pensii de 20 de miliarde de euro”, a declarat Adrian Bența la Gândul Live.
„Astăzi o pensie în România pentru sistemul de pensii public, este undeva la 1370 de lei. O persoană pensionară este foarte greu să se întrețină cu 1370 de lei. Din acel buget de pensii, sunt și alte persoane care nu au contribuit la sistemul de pensii și primesc sume de bani. Atunci trebuie găsit un echilibru între cei care au plătit contribuții la sistemul de pensii și celelate persoane care primesc bani, dar nu au contribuit.
O persoană care trăiește cu 1370 de lei, în condițiile actuale de prețuri, nu poate să trăiască într-un mod rezonabil, să nu zic decent. mai ales dacă sunt probleme de sănătate.
Măcar dacă s-ar păstra puterea de cumpărare, puțin peste rata inflației, cu 7-10%”, a declarat economistul la Gândul Live.
„Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii.” a afirmat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.
„Cadrul normativ fost publicat în M.O, însă în acest moment nu sunt norme de aplicare. iar cadrul normativ nu poate fi aplicat în acest moment.
Proprietarul spațiului, dacă acordă o reducere de 30% chiriașilor/persoanelor fizice, se poate adresa ANAF-ului care să-i plătească chiria și ulterior ANAF-ul va recupera suma de la persoana fizică. ANAF-ul poate suporta 2.000 lei pentru o persoană fizică și 10.000 de lei pentru operatori economici. Trebuie prezentat un grafic, eșalonarea chiriei, astfel încât plata chiriei să se facă până la 31 decembrie 2020. În cazul în care nu se respectă graficul eșalonării, ANAF-ul este îndreptățit să calculeze dobânzi penalități și dobânzi”.
„Subliniez, legea nu este dată și deocamdată nu avem norme de aplicare. Nu ar trebui să existe o astfel de lege, pentru că nu ar trebui să transformi ANAF-ul într-o agenție de recuperare pentru proprietari. Veniturile din chirii trebuiau declarate la Fisc și impozitate. Nu mi se pare nimic anormal să declari venituri din chirii”.