Un medic ginecolog și un psiholog au detaliat, la Gândul Live, care sunt condițiile în care se poate face o naștere prin cezariană, pe de o parte, și care sunt consecințele, pe plan emoțional, ale acestei intervenții.
Nașterea prin cezariană a ajuns să fie aleasă de majoritatea femeilor însărcinate din România, deși conform reglementărilor, aceasta ar trebui să fie o măsură în cazul în care apar complicații care implică un risc major pentru făt sau mamă.
Unii medici le preferă din motive ce țin de frica de malpraxis, dar și de bani. Ultimele statistici arată că în perioada curpinsă între anul 2009 și 2016 numărul nașterilor prin cezariană a crescut cu aproape 10%. Astfel că, dacă în 2009, procentul era de 66%, în anul 2016 a crescut la 76%. Practic, 3 din 4 femei aleg sa facă cezariană Totul, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a stabilit statistic că numărul de astfel de nașteri nu ar trebui să depășească 10-15%.
Subiectul nașterilor prin cezariană a fost discutat la Gândul Live în contextul apariției recent în spațiul public al unui caz șocant, la Spitalulul Judeţean din Craiova: o mamă și bebelusul ei au murit după operația de cezariană. Potrivit informațiilor publce, femeia, asistentă medicală, nu avea probleme medicale, dar făcuse un set de analize trimise ăn străinătate, iar sarcina a decurs normal. Familia asistentei însă vrea să afle adevărul și a depus plângeri la Poliție, dar și la Colegiul Medicilor, iar ancheta e în derulare.
Dr. Ciprian Pop Began, specialist în obstetrică și ginecologie la Spitalul Elias, a vorbit de despre decizia de a face o astfel de intervenție și problemele care apar în timpul unei operații de cezariană.
„Trebuie să pornim de la faptul că nimeni nu-și dorește o naștere cu probleme. Ideea de cezariană la cerere, cu indicații relative, hai să spunem că, deși nu se acceptă, ea există. Dar trebuie să fie indicații relative. Or, mi-e greu să cred că în situația dată, în condițiile în care gravida și-a făcut investigații în State sau în Germania, nu s-a suspicionat o patologie care să ridice suspiciuni în acest sens”, a explicat Dr. Ciprian Pop Began, la Gândul Live.
„Este greu să înțelegi posibilitatea de evoluție spre gravitate a unei stări pentru că, în ceea ce privește sarcina, și acest lucru a fost foarte greu de monitorizat în perioada de pandemie, în ceea ce privește sarcina, lucrurile pot evolua foarte grav în jumătate de oră. Și atunci nu poți – cum a fost această perioadă – să nu vezi gravida timp de o lună și jumătate, două luni, cât a fost pandemia. Ei bine, în situația dată, e foarte greu de acceptat pentru oricine, nu numai pentru familie, ca femeia să meargă pe picioare, să fie bine, iar lucrurile să denatureze în cazul intervenției chirurgicale”, a detaliat medicul ginecolog.
Medicul este de părere că în acest caz s-a luat decizia de a face cezariană din anumite considerente, pentru că termenul a fost decalat.
„În măsura în care vezi niște modificări, nu stai să aștepți până este prea târziu. Și atunci poți să alegi să faci intervenția prin cezariană mai devreme. Întotdeauna se pune în balanță când e prea devreme, când e prea târziu și din punct de vedere fetal. Chiar dacă mama primează, trebuie să te gândești – Dacă îl scot prea devreme și nu supraviețuiește fătul? Și atunci balanța asta ține de experiența fiecărui medic, de capacitatea echipei și de capacitatea spitalului de a susține o astfel de situație”, a conchis medicul.
Psihologul Adriana Petrescu a vorbit la Gândul Live despre implicațiile pe plan emoțional ale nașterii prin cezariană. „Și în profesia mea de multe ori am întâlnit femei care, din cauza faptului că au trăit o spaimă de a naște, spaima de durere, au optat către cezariană și nu numai că ai optat pentru cezariană, dar au optat cumva vizavi de programul medicului, care dacă pleca în concediu, hotăra că cezariana să fie făcută cu o săptămână mai devreme și aia e, se corela programul de vacanță cu ieșirea copilului n lume”, a explicat Adriana Petrescu.
„Din punct de vedere psihologic este extrem de periculos. În primul rând pentru că observ că în zona de educație prefetală nu prea sunt informații. Fătul, începând de la 4 luni, începe să aibă o viață internă foarte bogată. Simte, miroase, aude și începe să ănregistreze emoții. În momentul în care mama e stresată și se teme de durere, de naștere, evident că înregistrează toate aceste emoții și devine agitat”, a detaliat psihologul.
„Este o alegere, dar eu am ales să nasc natural și am considerat că nu e alegerea mea, ci e alegerea care e în concordanță cu binele copilului. Sigur, în momentul în care corpul nu suportă, corpul mamei are niște complicații și își pune în pericol viața ei și a copilului, categoric. Dar trebuie să știm că atunci când se nasc, copiii se nasc într-un moment propice lor, simt cel mai bine când este acel moment. Și din punct de vedere psihologic e un pic o agresiune dacă tu îl scoți un pic mai repede sau un pic mai târziu. Copilul percepe acel delay (amânare – n.r.) sau acea grabă destul de acut lla nivel emoțional”, a subliniat Adriana Petrescu.
Potrivit psihologului, s-au făcut studii în SUA referitor la nașterea prin cezariană și s-a descoperit că copiii sunt, statistic, puțin mai anxioși decât cei care trec prin procesul de naștere. De ce? Pentru că în procesul de naștere naturală, copilul se pregătește, trece mână în mână prin procesul prin care trece și mama. Nimeni nu a măsurat procesul de durere a unui copil, dar probabil că nici lui nu-i este atât de ușor în momentul în care iese printr-un loc atât de strâmt.
În sarcină, se modifică starea emoțională a femeii, iar psihologul consideră că ar putea ca femeia însărcinată să beneficieze și se sprijinul unui terapeut în timpul sarcinii.