Prima pagină » Știri » SCHIMBĂRI. Ionel-Sorin Bălan, noul șef al STS la propunerea lui Klaus Iohannis. Cine este generalul-maior numit în funcție – DOCUMENT

SCHIMBĂRI. Ionel-Sorin Bălan, noul șef al STS la propunerea lui Klaus Iohannis. Cine este generalul-maior numit în funcție – DOCUMENT

Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a acceptat propunerea președintelui Klaus Iohannis de numire în funcția de director STS a generalului-maior Ionel-Sorin Bălan.

„General-maior Ionel-Sorin Bălan şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, parcurgând toate etapele evoluției profesionale şi militare, ocupând funcţia de adjunct tehnic al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, iar din iulie 2019 a asigurat funcția de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”, se arată în comunicat.

Ce reprezintă Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este organizat şi funcționează în baza Legii nr. 92/1996 cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial nr. 169 din 30 iulie 1996, care îi conferă personalitate juridică şi autoritate în domeniul telecomunicaţiilor speciale.

Personalul Serviciului de Telecomunicații Speciale este format din cadre militare și salariați civili, care își desfășoară activitatea în condițiile legii și ale regulamentelor militare generale.

Personalul Serviciului de Telecomunicații Speciale afirmă și realizează neimplicarea politică și, potrivit legii, îi este interzisă interceptarea comunicațiilor. Are, în schimb, obligația de a asigura confidențialitatea în utilizarea telecomunicațiilor speciale. De altfel, penetrarea, întreruperea funcționării și distrugerea rețelelor de telecomunicații speciale, precum și interceptarea comunicațiilor în aceste rețele constituie amenințări la adresa securității naționale.

Potrivit prevederilor legale, Serviciul de Telecomunicații Speciale asigură măsurile privind securitatea națională în domeniul său de activitate, conform legislației în vigoare, potrivit site-ului oficial al instituției.

Ce rol are directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale

Conducerea Serviciului de Telecomunicații Speciale este asigurată de un director cu rang de secretar de stat, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (C.S.A.T.), la propunerea președintelui acestuia.

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale răspunde în fața Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru activitatea pe care o desfășoară și prezintă acestuia rapoarte anuale. În exercitarea atribuțiilor ce-i revin, directorul este ajutat de un prim-adjunct care este și înlocuitorul său, precum și de doi adjuncți.

Cine este Ionel-Sorin Bălan, noul șef al STS

Înainte de numirea în funcția de director al STS, Ionel-Sorin Bălan a ocupat funcția de prim-adjunct al directorului.

Data nașterii: 19.10.1968
Locul nașterii: mun. Râmnicu-Vâlcea, jud. Vâlcea
Naționalitate: română
Stare civilă: căsătorit, 1 copil

Educație și formare

2006 Curs post-universitar de perfecţionare în domeniul managementul resurselor informaţionale, Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”
1992 – 1997 Facultatea de Inginerie, specializarea calculatoare, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu
1987 – 1990 Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Transmisiuni Sibiu
1983 – 1987 Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza

Experiență profesională

2005 – 2017 Şeful Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Sibiu
1998 – 2005 Şef Birou Radiocomunicaţii, Oficiul Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Sibiu
1997 – 1998 Ofiţer în cadrul Biroului Radiocomunicaţii, Oficiul Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Sibiu
1990 – 1997 Comandant de pluton, Institutul Militar de Transmisiuni Sibiu, Ministerul Apărării Naţionale

Distincții

2011 Ordinul „Bărbăție și Credință” în grad de Comandor

Limbi străine: Engleză

Declaratia de avere a noulu… by Gandul.info on Scribd

Ce reprezintă CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională. Activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este supusă examinării şi verificării parlamentare.

Anual, nu mai târziu de primul trimestru al anului următor, precum şi la cererea comisiilor permanente de specialitate ale Parlamentului sau ori de câte ori se consideră necesar, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării prezintă, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, rapoarte asupra activităţii desfăşurate, potrivit csat.presidency.ro.

Autor

Citește și