Prima pagină » Educație » CONTESTARE. Iohannis atacă la CCR legea prin care profesorii devin titulari după 3 ani de activitate pe un post

CONTESTARE. Iohannis atacă la CCR legea prin care profesorii devin titulari după 3 ani de activitate pe un post

CONTESTARE. Iohannis atacă la CCR legea prin care profesorii devin titulari după 3 ani de activitate pe un post
Iohannis: Din 14 septembrie începe școala. Majoritatea elevilor merge efectiv la școală / Sursă FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a atacat la CCR un act normativ care completează Legea Educației, potrivit căruia cadrele dicatice care sunt angajate pe un anumit post de cel puțin trei ani devin titulari pe acel post, iar contractul de muncă va fi încheiat pe perioadă nedeterminată, relatează Mediafax.

Președintele a trimis către CCR sesizarea de neconstituționalitate asupra Legii

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale, miercuri, sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 21/2012 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011.

În data de 8 mai 2020, Parlamentul a transmis Președintelui, în vederea promulgării, Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 21/2012 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011. Președintele consideră că legea contravine normelor și principiilor constituționale prevăzute de art. 1 alin. (5) și de art. 147 alin. (4) raportate la cele ale art. 1 alin. (5) și art. 16 alin. (1) din Constituție.

Articolul unic pct. 2 [cu referire la art. 931 al Legii nr. 1/2011] din legea dedusă controlului de constituționalitate stabilește următoarele: „(1) Cadrele didactice calificate care au participat și obținut în ultimii 3 ani nota/media cel puțin 7 la un concurs național unic de titularizare în învățământul preuniversitar, au definitivarea în învățământ și sunt angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată pe acel post/catedră de cel puțin 3 ani de zile, devin titulari în sistemul de învățământ preuniversitar, li se modifică durata contractului încheiat cu unitatea de învățământ, în durată nedeterminată, dacă postul didactic/catedra este vacant(ă) și are viabilitate”.

„Instituirea prin legea criticată a criteriului referitor la vechimea în ocuparea aceluiași post – cel puțin 3 ani – nu poate reprezenta însă un criteriu obiectiv și calitativ pentru obținerea titularizării.(….) Considerăm că, prin modificările și completările aduse Legii nr. 1/2011, de către legea supusă controlului de constituționalitate asupra prevederilor art. 931, respectiv asupra prevederilor art. 254, prin introducerea alin. (131), se creează un cadru legislativ confuz, cu reglementări și condiționări diferite pentru aceeași ipoteză normativă – obținerea titularizării, ceea ce afectează claritatea și predictibilitatea legii, aspect contrar cerințelor de calitate ale legii, instituite prin art. 1 alin. (5) din Constituție, raportat la Legea nr. 24/2000, așa cum rezultă din interpretarea dată de instanța constituțională. Astfel, prin această nouă reglementare se perpetuează o modalitate „paralelă” de accedere la calitatea de titular în învățământul preuniversitar, contrară derulării în condiții optime a procesului de învățământ în cadrul unui sistem național de învățământ predictibil și funcțional, aspect ce este de natură să conducă la denaturarea regimului juridic al instituției titularizării, astfel cum este aceasta reglementată prin Legea nr. 1/2011 și, prin aceasta, să genereze discriminări în interiorul sistemului”, arată Administrația Prezidențială,