SUPRAVEGHERE. Ministerul Justiției vrea să instalaze aparatură de bruiaj în închisori după ce peste 7.000 de telefoane au fost confiscate din penitenciare

SUPRAVEGHERE. Ministerul Justiției vrea să instalaze aparatură de bruiaj în închisori după ce peste 7.000 de telefoane au fost confiscate din penitenciare
Deținuții confirmați cu COVID-19 la Jilava au fost restesțati. Care sunt rezultatele / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 27/05/2020, 19:40
Actualizat: 27/05/2020, 20:02

Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 27 mai 2020, Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.374/2013 privind utilizarea sistemelor destinate blocării și întreruperii radiocomunicațiilor în perimetrele unităților din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, inițiat de Ministerul Justiției. 

„Proiectul de lege urmărește să actualizeze cadrul legal, astfel încât autoritățile statului să aibă la dispoziție mijloace eficiente de împiedicare a radiocomunicațiilor nelegale între deținuți și terțe persoane.
Absența unor mijloace de control eficiente a radiocomunicațiilor nelegale ale persoanelor private de libertate a generat creșterea numărului de convorbiri dintre deținuți şi terțe persoane, efectuate în alte condiții decât cele prevăzute de lege astfel că, în prezent, riscul săvârșirii infracțiunilor prin intermediul telefoanelor mobile constituie un motiv de îngrijorare la adresa ordinii şi siguranței publice, prin valorile sociale puse în pericol prin folosirea neautorizată a dispozitivelor de comunicare la distanță, inclusiv a telefoanelor mobile, de către persoanele private de libertate”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Captură impresionantă de telefoane în penitenciarele din România

Statistica Administrației Naționale a Penitenciarelor evidențiază că au fost confiscate în penitenciarele din România din anul 2017 și până în prezent peste 7000 de telefoane:

• 2912 în anul 2017
• 2317 în anul 2018
• 1524 în anul 2019
• 301 în perioada 01.01-30.04.2020

Actul normativ se înscrie în strategia Ministerului Justiției și a Administrației Naționale a Penitenciarelor de adaptare permanentă a cadrului legislativ la evoluția criminologică și tendințele fenomenului infracțional.

„Ne concentrăm pe modernizările necesare și pe recuperarea celor 8 ani precedenți pierduți în reforma ANP”

Achiziționarea serviciilor, echipamentelor sau sistemelor de detecție, identificare și localizare se face potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012.

 „Modernizarea instituțională a ANP este unul din obiectivele mandatului. Adaptarea legislativă în domeniul ANP și, în general, la evoluția criminologică este parte din strategia MJ. Vor urma și alte proiecte. Am rezolvat împreună cu ANP provocările Pandemiei la adresa siguranței deținuților și angajaților ANP, nu avem niciun deținut contaminat până în prezent, contrazicând toate temerile și prognozele catastrofale care s-au făcut la adresa ANP la începutul crizei. Acum ne concentrăm pe modernizările necesare și pe recuperarea celor 8 ani precedenți pierduți în reforma ANP”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

„Trebuie să fii mereu cu o mutare înaintea adversarului și să ripostezi rapid la orice mutare”

De asemenea, acesta a precizat că prevenirea este foarte importantă întrucât „important este să fii cu un pas înaintea fenomenului infracțional”.

„Când infractorii adoptă noi strategii infracționale, noi adoptăm noi strategii de contracarare. E o muncă perpetuă, nu se va termina niciodată. Important este să fii cu un pas înaintea fenomenului infracțional. Este ceea ce am cerut recent și Ministerului Public. Filosofia noastră e simplă, precum în șah, trebuie să fii mereu cu o mutare înaintea adversarului și să ripostezi rapid la orice mutare. Am încredere că Parlamentul va înțelege rațiunea proiectului și va coopera cu noi prin adoptarea sa rapidă și fără amendamente distructive”, a mai precizat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024